Åldersverifiering kan bli ett krav för att skydda barn från olämpligt innehåll.
Det har nog inte undgått någon att debatten kring internetanvändning, lagstiftning och olämpligt innehåll i stort handlar om att bättre begränsa tillgången för minderåriga. Detta är ett ämne som sträcker sig tillbaka årtionden när det kommer till internetlagstiftning. Sveriges Radio har gjort ett inslag om just detta, där de intervjuat socialminister Jakob Forssmed för Ekots räkning.
Vi ser att vi behöver skydda barn bättre online, och då behöver vi också utreda om en fungerande åldersgräns, så att inte barn får tillgång till material de absolut inte ska ha tillgång till. – Jakob Forssmed, socialminister.
De flesta större plattformar har redan ålderskrav på att användare ska vara minst 13 år. Flera länder, bland annat inom Europa, diskuterar dock huruvida lagstadgade åldersgränser bör införas. Enligt Jakob Forssmed ligger det stora problemet i att de existerande ramverken för åldersgränser inte efterlevs. En utredning ämnar därför att både se över om kraven behöver skärpas, samt hur en plattform ska kunna verifiera en användares ålder.
Det finns dock vissa hinder att överkomma, främst relaterade till yttrandefrihet och tillgång till information. Detta är något Jakob Forssmed erkänner som ett potentiellt problemområde, och som kommer att beaktas under den stundande utredningen. I dagsläget är direktiven inte helt klara, och utredningen kommer inte att starta officiellt förrän till hösten senare i år.
Vad är din syn på hårdare lagstiftning kring sociala medier?
Jag hoppas vi inte går vägen mot ID krav och inloggning överallt men jag kan inte säga att jag är optimistisk.