Intressant avsnitt av Podden Autism som tar upp autism från ett neurodiversitetsperspektiv.
Att vara autistisk innebär att leva med en annorlunda upplevelse av världen. Underliggande mekanismer i hjärnan påverkar bland annat perception och motorik och gör att den individuella variationen mellan autistiska personer är stor. Det gör det svårt att hitta en enkel definition av hur autism påverkar människors vardag.
Hur kan förståelse av den autistiska hjärnan hjälpa oss att bättre förstå autism och kan ett autistiskt perspektiv hjälpa forskningen framåt? Vi träffar Kajsa Igelström, docent vid Linköpings Universitet för ett samtal om detta.
Här är även en artikel som går igenom hur hon använder VR i sin forskning, som nämndes i avsnittet.
I labbet arbetar forskargruppen nu med att sätta upp experiment med virtual reality (VR)-headset, där de kan simulera bild och ljud. De vill försöka undersöka hur ljudmiljön påverkar högre kognitiva funktioner, som uppmärksamhet och koncentration. Det finns många väletablerade tester där man vet vad som händer i hjärnan när den bearbetar olika intryck och som kan användas för att mäta sådant som arbetsminne, förmågan att fokusera stadigt på en uppgift eller om man uppfattar den melodi i språket som uttrycker om personen som talar är glad, arg eller ledsen.
– Lite längre fram vill vi skapa verklighetstrogna miljöer i VR. Den verkliga vardagen är oförutsägbar och det kanske gör det svårare för vissa hjärnor att hänga med. Kan vi efterlikna miljön i en kafeteria när försöksdeltagarna gör de kognitiva testerna? Jag tror att det är viktigt att få in mer ”kaos” i experimenten, men vi behöver ha exakt kontroll över ljud och andra stimuli för att kunna dra meningsfulla slutsatser om hjärnans funktion.
Coolt!