Ska trolldebatten få den effekten att man kan tvinga igenom krav på BankID-login för sociala medier eller dylikt?

Först och främst: integritet och säkerhet. Vem vill du ska få äga kunskapen om allt du sysslar med online, och vad får de göra med informationen? De stora plattformarna själva har en tveksam meritlista när det kommer till etisk hantering av personuppgifter, och vi vill troligen inte att alla stater ska ha obegränsad tillgång till dem utan någon sorts kontrollfunktion. Särskilt inte när det rör individer som behöver anonymitet, exempelvis de som utforskar djupt personliga saker som sexualitet eller könsidentitet, är visselblåsare eller uttalar sig i egenskap av offer för privat eller statligt förtryck. Vi bör heller inte stänga ute de många miljoner som inte har tillgång till ett nationellt ID, men också vill existera på samma digitala plattformar som andra.

Det här borde väl räcka som argument för att inte driva frågan? Bortom mitt förstånd hur dessa frågor ska lösas på ett vettigt sätt ur ett integritetsperspektiv. Lägg till ChatControl och annat så känns det som att sossarnas utspel i dessa frågor är helt oinsatta och farliga. Den där konferensen med gammelvänstern kan nog behövas.

  • @Tjudit
    link
    Svenska
    4
    edit-2
    4 months ago

    Jag är för anonymitet. Bara tanken att jag skulle reta någon med en kommentar som sedan kollar upp min address och hotar mig eller min familj. Obehagligt! Nej tack. Med tanke hur våldbenägna somliga är nuförtiden kan anonymitet vara livsviktig…

    • @samuelM
      link
      Svenska
      14 months ago

      Verkligen! Bara det kan vara en anledning!