Det finns mycket att säga om det vidriga som händer nu när Israel bombar Gaza urskillningslöst. Men en sak som jag fastnat för är teknikanvändningen och då speciellt AI och ansiktsigenkänning.

Den israeliska tidningen 972 magazine har gjort ett väldigt bra reportage om Israels användning av AI-verktyget Lavender

The Israeli army has marked tens of thousands of Gazans as suspects for assassination, using an AI targeting system with little human oversight and a permissive policy for casualties

Artikeln är lång och värd en läsning. Men det jag vill föra vidare här är att exakt samma sak tror jag kommer hända med i princip all AI-användning som ger rekommendationer i verksamheter som har pressad personal. Tänk er en överarbetad socialarbetare i en kommun som ska handlägga bistånd. Hur ofta kommer hen att gå igenom och granska underlaget till det föreslagna avslagsbesluter som AI-verktyget gör när hen använt verktyget i mern ett år?

Jag tror att digitalisering och automatisering är väldigt bra för att förenkla för arbetare. Och det är stor skillnad på ett automatiskt system som visar “personen har ännu inte fyllt i blankett X eller lämnat in intyg Y” utan att hitta på grejer. Med AI så ökar riskerna enormt.

Vad tror ni om AI? När och hur kan man använda AI så att arbetarnas arbete förenklas utan att försämra kvaliteten?

  • tomas
    link
    3
    edit-2
    6 months ago

    Hej, bra länk om IBM and the Holocaust också! Faran om teknologin kommer alltid att vara där, framför allt om det kontrolleras av högerregeringar.

    Här ni läst om Pegasus?

    • @samuelOPM
      link
      Svenska
      16 months ago

      Bra tips! Den boken måste jag läsa! (Ännu ett bra boktips från Aggregatet jag lägger till i listan 😎).

      Ja, Pegasus är ju helt sjukt! Amnesty skrev bra rapporter om det.