Vårändringsbudgeten syftar i första hand till att korrigera poster där det har uppstått nya behov sedan höstbudgeten. Efter att år då Sveriges utsläpp har ökat kraftigt och alla klimatmål ser ut att missas väntade sig många att klimatet skulle vara en av de prioriterade posterna.

Istället har man gjort raka motsatsen. Listan toppas av satsningar på regionerna, kriminalvården och – den något oväntade satsningen på topp tre-listan – flygplatser. Drygt en miljard kronor avsätts till flygplatser. Detta kan jämföras med de 100 miljoner som satsas på klimatet.

  • @frikretsOPA
    link
    Svenska
    26 months ago

    Även på Natursidan:

    – Låt oss börja med en komplett lista över allt som är positivt för klimatomställningen i vårbudgeten: Klimatklivet förstärks med 100 miljoner kronor. Det är allt, inget mer finns att glädjas åt – och drygt tio gånger mer går till en ny flygsatsning helt utan klimatkrav. Därtill satsar regeringen sen tidigare ungefär sex miljarder kronor om året på sänkt skatt på fossila drivmedel.

    Sammanfattning:

    I vårbudgeten anslås enbart en mindre del av medlen till miljö och natur, medan större summor tilldelas flyg- och motorvägsprojekt. Budgeten innehåller en ökning på 100 miljoner kronor för Klimatklivet, men detta framstår som marginellt jämfört med satsningar på andra områden. Regeringen har också tilldelat betydligt mer resurser till en ny flygsatsning som saknar klimatkrav, samt en avsevärd summa för en ny motorväg i Stockholm. Den totala miljöbudgeten har ökats med 143 miljoner, vilket är en liten summa i jämförelse med tidigare nedskärningar. Skyddet av värdefull natur har fått en minskning med 800 miljoner jämfört med 2022 års budgetnivå. Trots uppmaningar om större investeringar för att skydda natur, har regeringen endast lagt till 30 miljoner extra. Kritiken mot regeringens hantering är stark, med kommentarer om att man rör sig alltför långsamt eller rentav i fel riktning vad gäller klimat- och miljömål, vilket kan påverka Sveriges konkurrenskraft och förtroendet för politiken.