I fredags presenterade konsultfirman EY en rapport (länk) om alternativ för framtida sjukhusstruktur. Sollefteå sjukhus har sedan nedläggningen av BB och akutsjukvård varit ockuperat. På orten och omkringliggande byar (alltså bland dem som främst berörs av tagna och framtida beslut) har sjukhusets verksamhet stort stöd.
EY fick tre huvudsakliga inriktningar. Nedläggning av verksamhet på Sollefteå sjukhus (M), oförändrat läge (S) samt vidareutveckling av sjukhuset ©. Konsultfirman fick också möjlighet att komma med ett fjärde förslag.
Tidningen Ångermanland rapporterar att konsultfirmans förslag skulle innebära:
• Stängning av vårdavdelningen för medicinpatienter, vilket omfattar 24 vårdplatser.
• Stängning av vårdavdelningen för ortopediska patienter, vilket omfattar 18 vårdplatser.
• Stängning av två vårdplatser för barn och ungdom.
• Stängning av den elektiva ortopedin, som i dag utför planerade operationer av patienter från hela länet, den föreslås ”på sikt” flyttas till Sundsvall och Örnsköldsvik.
• Förlossning och akut kirurgi, som lades ner 2017, ska vara fortsatt stängda enligt förslaget.
Kvar på Sollefteå sjukhus skulle följande verksamhet bli enligt vad som sades på presskonferensen:
• Specialiserad mottagningsverksamhet som exempelvis barn- och ungdomsmottagning, dialysvård och vissa dagoperationer.
• En vårdavdelning för inneliggande multisjuka äldre patienter, vilket skulle bli en geriatrisk slutenvårdsavdelning. Utredningen förespråkar att den skulle få cirka 12 platser.
• Dygnet runt-öppen akutmottagning, i vart fall i ett första skede – utredningen anser att akutmottagningen på sikt kan bli stängd nattetid. Akutmottagningen föreslås ha tillgång till några medicinska observationsplatser där patienter kan vårdas under maximalt två dygn.
• Röntgenverksamhet och laboratorieverksamhet föreslås bli kvar.
Enligt region Västernorrland skulle ett eventuellt inriktningsbeslut, om vidare utredning i etapp två kunna tas i regionfullmäktige den 18 och 19 juni.
Kommunalråd i Sollefteå, Johan Andersson © ser allvarligt på utredningens slutsatser och säger i Tidningen Ångermanland: – Inga yngre människor skulle få vård på ett vettigt sätt.
https://www.solleftea.se/Kommun–politik/kommun–politik-nyheter/kommun–politik/2024-04-22-synpunkter-pa-utredning-av-solleftea-sjukhus
Sammanfattningsvis visar utredningen på en rad kritiska punkter som behöver omarbetas för att ge en korrekt bild av den faktiska situationen och de realistiska möjligheterna för framtidens vård i regionen.