Clara Lee Lundberg har skrivit väldigt bra i Dagens ETC om Project Nimbus, avtalet mellan Google och Amazon och Israel och No Tech for Apartheid.

Artikeln handlar om hur anställda hos Google framför allt straffas när de protesterar. I slutet finns en faktaruta om tekniken:

Enligt Global Militarisation Index är Israel ett av världens mest militariserade länder och är kända för sin högteknologiska krigsföring. Sedan den 7 oktober har den israeliska militären (IDF) intensifierat sin användning av Artificiell Intelligens (AI) och använder bland annat följande AI-system för att analysera och tolka stora mängder data, inklusive drönarfilmer, övervakningsdata och avlyssnad kommunikation:

Gospel (Habsora) Används för att ge rekommendationer till det israeliska flygvapnet om vilka byggnader och strukturer där Hamas antas operera ifrån och därför är taktiska mål att bomba.

Where is Daddy Spårar individer som utgör högprioriterade mål att döda. Systemet följer personen och beordrar bombning när dessa befinner sig hemma med sina familjer.

Förslagen från AI-tjänsterna på mål att bomba blir ofta godkända rakt av. En tjänsteperson hos den israeliska militären berättade för +972 Magazine att mänsklig personal agerar mest som en gummistämpel för att godkänna AI:ns förslag och ägnar runt 20 sekunder för varje måltavla innan bombning godkänns

Lavender Samkör miljontals datapunkter och fastställer vilka människor som är högprioriterade militära mål för drönare- och missilattacker. Systemet producerar också ett värde kopplat till hur högprioriterat mål personen är, vilket till exempel baseras på mellan vilka byggnader denna har rört sig, om den bär uniform och vilka Whatsappgrupper den deltar i. Har man ett tillräckligt högt värde blir man ett så kallat high-value target (HVT) och ett high-pay-off target (HPT), man blir någon som är värd att offra en bomb på. Detta system punktmarkerade 37 000 palestinier under krigets första veckor och användes i minst 15 000 mord från 7 oktober till 24 november i invasionen av Gaza, enligt uppgifter från de israeliska tidningarna Local Call och +972 Magazine.