Jonna Sima skriver om övervinsterna som elnätsbolagen tar ut. Eftersom det är ett monopol så kvittar det hur billig elen är om man måste betala massvis med pengar för att vara ansluten till elnätet. Elnäten bör tas över av det offentliga:
I själva verket borde elnätet ses som en lika självklar del av infrastrukturen som våra vägar. De borde ägas av staten och vara icke-vinstdrivande. Det gjordes i Berlin för tio år sedan, där staden tog över elnäten från svenska Vattenfall. Det går att göra här.
Efter mer än tjugo års drift av Tysklands största eldistributionsnät i Berlin avslutar Vattenfall detta kapitel genom att överlämna Stromnetz Berlin till dess nya ägare, delstaten Berlin. Överlåtelsen skedde efter en offentlig anbudsförfarande som inleddes i slutet av 2011 och som på grund av olika förfarandeförändringar och överklaganden drog ut på tiden. I oktober 2020 erbjöd Vattenfall alla aktier i Stromnetz Berlin GmbH till försäljning till delstaten Berlin, vilket avslutade åren av tvister över elkoncessionen och banade väg för en tydlig och förutsägbar framtid för utvecklingen av Berlins elnät. Med detta steg tar delstaten Berlin över ett välpositionerat företag med hög kompetens – cirka 1,500 anställda vid Stromnetz Berlin självt och ytterligare 112 från Vattenfalls centrala funktioner. Stromnetz Berlin spelar en aktiv roll inom eldistribution och ansvarar för säkerheten och tillförlitligheten i huvudstaden.
Källa: Goodbye to Stromnetz Berlin
Kul, verkar ju hända lite i Berlin! Dom har ju även återköpt bostäder som tidigare privatiserats under 90-talet för att få kontroll över priserna på bostadsmarknaden.
I en betydande transaktion förvärvade staden nästan 15 000 lägenheter från de två fastighetsjättarna Vonovia och Deutsche Wohnen. Denna åtgärd är en del av Berlins kamp mot stadens bostadskris och syftar till att säkerställa att fler bostäder förblir överkomliga för Berlins invånare. Köpeskillingen för dessa lägenheter uppgick till cirka 2,46 miljarder euro.
Avprivatisera mera!