Men medan högern agerar systematiskt på dessa områden, är motståndet på den progressiva sidan dessvärre mer svagt och oordnat. Ska man till exempel stå emot den moralpanik som enkelt kan skapas runt enstaka organisationer och aktiviteter, behövs en större egen trygghet – i förståelsen av vad civilsamhället är och vad högern håller på med.

AI-sammanfattning:

  • Systematiskt angrepp på civilsamhället: Högern i Sverige anklagas för att systematiskt försvaga civilsamhället genom politiska angrepp, exempelvis genom att avsluta avtal med civilsamhällesorganisationer som distribuerar utvecklingsbistånd.
  • Försvagat motstånd från den progressiva sidan: Det noteras att motståndet mot dessa åtgärder från progressiva och vänsterorienterade grupper är svagt och oordnat, vilket underminerar deras förmåga att effektivt stå emot dessa förändringar.
  • Moralpanik som verktyg: Artikeln belyser hur enkelt skapad moralpanik kan användas för att isolera och attackera enskilda organisationer, vilket kräver en starkare självförsäkran och förståelse från civilsamhällets sida för att motstå dessa attacker.
  • Inblandning i normativ och identitetspolitik: Det finns exempel på hur medel tidigare avsatts till vad som beskrivs som normkritiska experiment och identitetspolitiska initiativ, vilket nu kritiseras av högern som ett slöseri med resurser och som ideologiskt tveksamt.
  • Civilsamhällets roll i demokratin: Betona civilsamhällets viktiga roll i att främja ett öppet och demokratiskt samhälle, där olika åsikter och verksamheter kan samexistera, vilket är essentiellt för en livaktig demokrati.
  • @samuel
    link
    Svenska
    26 months ago

    Till och med Ingvar Carlsson uppmanar oss till att bli aktivister och säga ifrån

    https://arbetet.se/2024/04/23/lyssna-pa-ingvar-carlsson-bli-aktivister/

    – De små stegens politik, inflikar Jan Scherman.

    Ingvar Carlsson protesterar…

    – Nej! Det är inte små steg! Det går väldigt fort nu. Nu måste vi sluta vara åskådare. Vi måste bli aktivister. Högernationalisterna är fega men stöddiga. När de möter motstånd från många då blir de rädda och börjar beklaga sig.

    Många i Sverige kan göra mer

    Sverige har världens kanske mest välorganiserade folkrörelser. Varje år organiseras studiecirklar och kulturarrangemang med nära 10 miljoner bildningstörstande deltagare.