Personligen är jag till största delen positivt inställd till hur AI kan hjälpa mig i den kreativa processen. Inte minst för att jag som vanlig dödlig med dagjobb i fabriken och endast har några få timmar över för det jag egentligen vill göra. Om AI kan snabba på vissa processer, likt en miniräknare minskar det långsamma och mödosamma räknandet, om det så att säga lämnar mer tid till det verkligt avgörande, alltså problemlösning och abstrakt tänkande, så är jag helt och fullt för det. Att materialet som de spottar ut helt saknar något nytt och radikalt, eller att det så att säga citerar eller plagierar andras material, det rör mig inte överhuvudtaget. Konsten har varit död i åtminstone hundra år ändå. Likt dadaisterna är det upp till oss att lära oss “montera”, skapa kollage, respektlöst (åter)använda det befintliga, att detournera, parasitera, sampla och remediera.
Att det eventuellt hotar vissa jobb tror jag är grovt överdrivet. Det hypas mycket från ägarna till AI-modellerna för att pressa upp värdet på aktierna. I mycket är det en bubbla som antagligen snart spricker. Det kommer sannolikt dröja ett bra tag innan vi ser några verkliga effekter på arbetsmarknaden. Men motbevisa mig gärna.
Av de omedelbara problemen med AI just nu är det snarare klimatpåverkan som känns angeläget. Tror många inte har förstått vilka otroliga mängder energi som krävs för att driva de här ganska banala citatmaskinerna.
För den lite mer radikalt sinnade är John Holloways Crack capitalism en ganska fin, poetisk men ändå välinformerad genomgång av ett kritisk perspektiv kommet ur den så kallade “open marxism”-strömningen, djupt influerad av Frankfurtskolan och senare “autonoma” teorier. Tyvärr på engelska, så kanske lite svårläst om man inte redan är bekant med terminologin.
En bok på svenska är Vägrandets dynamik, en antologi med texter av Gilles Dauvé. Hela härligheten finns fritt tillgänglig på riff-raff.se. Också av den mer radikala typen, ofta kallad “ultravänster” vilket väl inte är en orättvis beskrivning. För äventyrliga läsare.
Annars vill jag tipsa om min egna lista, i allra högsta grad ett work-in-progress, här: https://www.krigsmaskinen.se/index.php/Rekommenderad_läsning