Den eviga frågan: vad är era bästa tips om böcker om socialism/vänsterpolitik?

Och tipsa gärna om något annat än Karl Marx Kapitalet 😀

Vad finns det för bra introduktionsböcker? Jag har läst en del men också glömt vad en del heter. Men det är riktigt bra att ha att tipsa folk som nyss upptäckt.

Men också bra med fördjupningsböcker.

  • laxsillA
    link
    Svenska
    53 months ago

    En av de mer teoretiska böcker som verkligen givit mig mycket var Harveys Kapitalets gåta och kapitalismens kriser. Det är väl inte mycket lättare än Marx, men det är betydligt nyare och mer lättillgängligt av det skälet. Han tar Marx och applicerar ramverket 1) i nutid, 2) med sin kompetens som kulturgeograf och 3) utvecklar idéer om kapitalismens utsugning av naturen parallellt med utsugningen av arbetskraften.

    Jag är mycket intresserad av tanketraditionen kring Öcalan och Rojava. I väntan på att Heval förlag lyckas nytrycka häftena de har av Öcalan rekommenderar jag Det nya paradigmet och Gör Rojava Grönt Igen som är skrivet utifrån tanketraditionerna.

    Slänger in ett sista tips och det är antologin Ekomarxism: Grundtexter.

    • @samuelOPM
      link
      Svenska
      13 months ago

      Toppen! Många bra böcker! De går högst upp på listan!

  • @krigsmaskinen
    link
    Svenska
    33 months ago

    För den lite mer radikalt sinnade är John Holloways Crack capitalism en ganska fin, poetisk men ändå välinformerad genomgång av ett kritisk perspektiv kommet ur den så kallade “open marxism”-strömningen, djupt influerad av Frankfurtskolan och senare “autonoma” teorier. Tyvärr på engelska, så kanske lite svårläst om man inte redan är bekant med terminologin.

    En bok på svenska är Vägrandets dynamik, en antologi med texter av Gilles Dauvé. Hela härligheten finns fritt tillgänglig på riff-raff.se. Också av den mer radikala typen, ofta kallad “ultravänster” vilket väl inte är en orättvis beskrivning. För äventyrliga läsare.

    Annars vill jag tipsa om min egna lista, i allra högsta grad ett work-in-progress, här: https://www.krigsmaskinen.se/index.php/Rekommenderad_läsning

  • @comradesocius
    link
    Svenska
    13 months ago

    typ allt med rosa luxemburg, hon skriver så fint och hade en mycket varm och vänlig personlighet.