Ja, jag vill inte påstå att kärnkraft är enda alternativet, bara att vi medvetet påverkar våra politiker så vi inte tvingar dem med opinion så vi hamnar i samma läge som texas med flera. Jag har länge tänkt att reglerbarheten va det viktiga men även trögheten eller massan i systemet är viktig enligt några eltekniker på mitt jobb. Att vindkraften inte ska orka knuffa nätet ur balans även om de försöker vrida upp till 60 Hz eller sänka till 48 Hz beroende på hur det råkar blåsa.
Jag har lite positiva nyheter här dock som jag såg just idag. https://www.nyteknik.se/nyheter/forsta-vindparken-ar-godkand-for-frekvensreglering/532977 De förenklar problemet något helt larvigt i sin beskrivning, både frekvens och spänning måste regleras men jag gillar att man börjar försöka reglera frekvens på vidkraftsparker.
Jag är rädd jag tror ni har lite övertro på energieffektivisering. Företagen som använder el tjänar massa pengar på att minnimera sin energiförbrukning redan. Antalet hushåll med direktverkande el kan väll inte va så många i nuläget? fjärrvärme, bergvärme, värmepump mm, är inte det ganska standard i alla hushåll? Stora offentliga hus har olika miljöcertifieringar för hur de mindskar luftflödet i antar liter per minut per rum för att minska energiförbrukningen.
Lägg på detta att vi går över till EL-bilar :-) från olja, och hur hopplöst underdimensionerat hela elnätet är för detta. Om hela nätet i Sverige är underdimensionerat, löser vi det genom att peta in mindre? Batterifabriken i norrland och den i Göteborg, de kommer äta ström och har inget alternativ till det, då det är ström de behöver köra in och ut ur batterierna, varv på varv, för att starta upp dem. Jag har diskuterat med några av dem i Göteborg hur vida de laddar upp vissa batterier genom att ladda ur andra så de inte bara ska eldar för kråkorna men jag tror de redan gör detta i någon mån. Det är väldigt strängt kontrollerade laddcykler dock så det kan va mycket svårt att få in sådant i många av cyklerna men kanske vissa längre långsammare cykler.
Vi kommer behöva mer el, inte mindre. och detta ska va något bra egentligen, för allt vi kan ta med el är saker vi inte behöver försörja med fossila bränslen istället. Det va dock länge sedan, typ 10 år sedan nått, som tyskarna hade sitt 1 miljion tak med solpaneler program. batterifabrikerna bör ju ha mycket solpaneler på taken kan man tycka. nybyggda hus med massa kontinuelig förbrukning. Dock lokaliserar de ju sig där de är, i norrland, för att använda vattenkraften men jag hoppas de bygger lite solpaneler iaf.
Just därför är ju fabriker i Göteborg lite hål i huvet. Typ, jaha, har ni extra ont om ström, här kommer vi med en ny fabrik som typ bara måste ha en massa massa ström. Hur tänkte man där? :-). Jag menar, norrland, island, fine men Göteborg? Suck.
Jag tänker nog mer att solpaneler på parkeringshusens tak i stan är en omedelbar lösning. Det är där bilarna redan står på dagarna när solen lyser. Hemma kan vi ha samma lösning men då behöver vi ju någon sorts bra stationära batterier för att lagra strömmen under dagen och ladda fordonen när de kommer hem på eftermiddagen, kvällen.
Vad har vi för bra stationära batterier som inte bygger på litium?