Signals VD Meredith Whittaker intervjuas om en rad frågor. Hon tar upp många intressanta poänger

@integritet

“I don’t think we can have a conversation about disinformation without having a conversation about the role of massive homogenous platforms that have cannibalized our media ecosystem and our information ecosystem in service of profit and growth for a handful of companies.”

https://techcrunch.com/2024/05/24/signals-meredith-whittaker-on-the-telegram-security-clash-and-the-edge-lords-at-openai/

  • Danskjävel esq.
    link
    Svenska
    5
    edit-2
    4 months ago

    Det är en intressant kommentar från chefen för en plattform som just har “kannibaliserat” ekosystemet för snabbkommunikation. Inte för tydlig profit, Signals motiv är mindre genomskinliga — men de har byggt ännu en datasilo där alla användare måste logga in på och acceptera deras tjänster.

    Alla kan sätta upp en egen Signal-server, men den blir inte del av Signals nätverk. Servermjukvaran och appen är i princip öppen källkod. Problemet är att Signal vägrar föderera med andra instanser av deras egen mjukvara.

    Signal födererade med andra servrar tills 2016 — men beslöt att det “försvårade UX och utveckling av Signal”.

    Signals fd VD stängde personligen ner en tredjepart-app med anledningen att “han inte var bekväm med” at denna kallade sig LibreSignal, eller använde Signals server:

    You’re free to use our source code for whatever you would like under the terms of the license, but you’re not entitled to use our name or the service that we run.

    Samma VD, Moxie Marlinspike, byggde in en kryptovaluta i Signal-appen som han själv hade intressen i. För mig är det suspekt överhuvudtaget att en av de större chatt-tjänster använder kryptovaluta — men just MobileCoin som Signal införde hade Marlinspike konsulterat för i utvecklingsfasen. Det var så klart en stor boost för Mobilecoin att ha hela Signals använderbas som potentiella kunder från första dagen.

    Alle punkt ovan går att bekräfta genom engelska Wikipedia-sidan om Signal — här anges källor för det hela.

    Marlinspike har sedan ersättats av Meredith Whittaker, men Signals övergripande strategi och politik verkar inte ha ändrat sig stort. Hon uttalar sig ofta om använderintegritet och säkerhet, men adresserar sällan varför en non-profit organisation antar en så aggressiv marknadspolitik mot potentiella rivaler.

    • @samuelM
      link
      Svenska
      14 months ago

      Bra input! Ja, Signals centralisering är ett problem och jag tyckte Moxie gjorde mycket dåligt.

      Samtidigt är jag glad att Signal finns och är något som jag kan tipsa om till tekniskt okunniga eller ointresserade personer. Men ja, centraliseringen är fortfarande ett problem.

      • @nukem
        link
        Svenska
        14 months ago

        Jag håller med om kritiken. Moxie är grym på kryptografi och mjukvara. Han är inte lika bra som ledare eller PR ansvarig. Signal som tjänst är väl det bästa alternativet som finns just nu med tanke på användarvänlighet och kapacitet. Det finns ju riktigt bra anonyma meddelande tjänster. Men det är ju mycket pill med dem.