Hej, jag undrar om ni också använder särskilda dns (typ Rethink). Dessutom, har jag tänka mig testa selfhosted sökmotorer (typ searX). Har ni nån erfarenhet med detta?

  • tomasOP
    link
    26 months ago

    Tack för svaret! Jag hittade de även i github https://github.com/dnstapir

    Tyvärr finns inte mycket documentation publicerade. @frikrets, är du med i projektet?

    • @frikretsA
      link
      Svenska
      26 months ago

      Jag är inte med i projektet, men har lyssnat på en föreläsning om ämnet. Kan dumpa mina anteckningar från eventet:

      DNS TAPIR är ett forskningsinitiativ som strävar efter att öka säkerheten och transparensen inom DNS. Genom att utveckla en öppen källkodsmodell för insamling och analys av DNS-trafik, syftar projektet till att skapa en intelligensflöde för att identifiera och hantera oönskad trafik och säkerhetshot. Detta initiativ, som stöds av svenska myndigheter och organisationer, fokuserar på att erbjuda en analyskomponent och verktyg för andra DNS-tjänster, snarare än att agera som en direkt DNS-tjänst. Projektet betonar starkt dataskydd och etiska riktlinjer i hanteringen av insamlad data.

      DNS TAPIR:s design inkluderar komponenter som TAPIR Minimiser och TAPIR Analyser, som samlar och analyserar DNS-data. Ekosystemet syftar till att tillhandahålla analysdata för DNS-säkerhet. Filtrering sker genom att blockera oönskad trafik baserat på intelligensflöden, med hjälp av verktyg som TAPIR Edge Manager och RPZ (Response Policy Zone) för att implementera säkerhetspolicies. Projektet betonar dataskydd och möjliggör för användare att välja filtreringsnivå.

      Dom snackade även om att under våren släppa en uppsättning IP-adresser publikt för användning som resolvers. Detta för att börja mata projektet med riktig data. Men ja, det var ju lite bristfälligt med information om detta online i nuläget.

      • tomasOP
        link
        26 months ago

        Hej, tack för att dela avverkningarna. Jag gick lite igenom youtube föreläsningen men du förenklade detta till mig. Toppen! Posta gärna hit om du hör nåt om deras publikt resolvers under våren ;)