Hej, jag undrar om ni också använder särskilda dns (typ Rethink). Dessutom, har jag tänka mig testa selfhosted sökmotorer (typ searX). Har ni nån erfarenhet med detta?
Hei!
For enkelhetens skyld har jeg landet på å bruke NextDNS - som ser ut som det ligner endel på Rethink. Det er enkelt å sette opp på hele nettverket mitt, og gir meg god kontroll over hva jeg vil blokkere og slippe igjennom. Det koster typ 220nok i året, men jeg synes det er verdt det for enkeltheten. Har en referral-lenke her (forstår ikke om den som bruker eller den som deler, eller begge, får 30% avslag), om du er interessert i å prøve det ut: https://nextdns.io/?from=snjm958d
Jeg var nysgjerrig på searX lenge, men endte med å betale for tilgang til Kagi. En enkel og god søkemotor som ikke tracker noe og «bare fungerer». Den har også forskjellige moduser som vektlegger forskjellige resultat, som akademiske kilder, små blogger etc. Må også si at det var veldig lett å gjøre Kagi til standard søkemotor på alle enhetene mine.
På en måte føles det litt som et tap å betale for disse tjenestene, samtidig gir de meg ekstremt mye verdi i hverdagen min, spesielt når man tenker på hvor mye man er online. For meg ble dette den letteste måten å bruke gode alternativer til de store teknologiselskapene.
Tack Martin! Jag har Rethink i mobilen. På dator har jag egen proxy och kollar lite nu hur kan jag hantera dns resovers på min vps.
Just nu testar jag YaCy https://github.com/yacy/yacy_search_server , en descentraliserade sökmotor (peer 2 peer crawler). Det kör lite långsamt på vps min men jag tycker om koncept en helt del.
Jag unviker betalt känster så bra det går. Hursomhelst, jag håller med dig att det är den lättaste sättet att lösa problemet.
Tack för svaret! Jag hittade de även i github https://github.com/dnstapir
Tyvärr finns inte mycket documentation publicerade. @frikrets, är du med i projektet?
Jag är inte med i projektet, men har lyssnat på en föreläsning om ämnet. Kan dumpa mina anteckningar från eventet:
DNS TAPIR är ett forskningsinitiativ som strävar efter att öka säkerheten och transparensen inom DNS. Genom att utveckla en öppen källkodsmodell för insamling och analys av DNS-trafik, syftar projektet till att skapa en intelligensflöde för att identifiera och hantera oönskad trafik och säkerhetshot. Detta initiativ, som stöds av svenska myndigheter och organisationer, fokuserar på att erbjuda en analyskomponent och verktyg för andra DNS-tjänster, snarare än att agera som en direkt DNS-tjänst. Projektet betonar starkt dataskydd och etiska riktlinjer i hanteringen av insamlad data.
DNS TAPIR:s design inkluderar komponenter som TAPIR Minimiser och TAPIR Analyser, som samlar och analyserar DNS-data. Ekosystemet syftar till att tillhandahålla analysdata för DNS-säkerhet. Filtrering sker genom att blockera oönskad trafik baserat på intelligensflöden, med hjälp av verktyg som TAPIR Edge Manager och RPZ (Response Policy Zone) för att implementera säkerhetspolicies. Projektet betonar dataskydd och möjliggör för användare att välja filtreringsnivå.
Dom snackade även om att under våren släppa en uppsättning IP-adresser publikt för användning som resolvers. Detta för att börja mata projektet med riktig data. Men ja, det var ju lite bristfälligt med information om detta online i nuläget.
Hej, tack för att dela avverkningarna. Jag gick lite igenom youtube föreläsningen men du förenklade detta till mig. Toppen! Posta gärna hit om du hör nåt om deras publikt resolvers under våren ;)
Nopes men jag borde verkligen lära mig mer om DNS. På senaste SamNet (som anordnas av DFRI och andra liknande organisationer) så används DNS ännu mer nu för tracking iställer för tredjepartscookies. Sä värt att hålla utkik efter!
Om du har bra länkar om problemen får du gärna dela!