Nu är det hög tid att beskära fruktträden. Det ska ju göras med en vass sekatör, jag har bara en billig en jag köpte för OK-bonusen. Men den gick finfint att slipa på våtsten. Nu ska jag konsultera Skogsträdgårdsboken som har bra tips om beskärning innan vi jagar ut mig, ungar och rödsprit på lägdan för att stimulera vegetativ tillväxt för frukt och bär!

  • @Anders_SA
    link
    Svenska
    36 months ago

    Klipps inte träden blir det mer sjukdomar och mindre frukt. Så en sekatör är nödvändigt. I trädgården har vi 10 åppleträd och 1 plommonträd. VI har haft lika många i cirka 50 år. I år klippte vi tidigt.

    • JonathanOPM
      link
      Svenska
      16 months ago

      Härligt! Vad brukar ni göra med frukten? Jag klippte tidigt för att stimulera vegetativ tillväxt. Gissar att ni mest behöver underhålla beskära?

      • @Anders_SA
        link
        Svenska
        36 months ago

        Vi sparar det mesta och äter. Av sommarfrukten gör vi äpplemos förutom att vi äter den direkt. Sommarfrukten (ett träd) mognar under två veckorh har dålig hållbarhet. Av fallfrukten gör vi äpplemos om den inte börjat mögla eller ruttna. De vi plockar för att äta lägger vi i kylen för då håller det bra. Höstfrukten plockar vi för att äta direkt. Vinterfrukten plockar vi ner i lådor i början av oktober och sen har vi äpplen att äta fram till februari-mars. Vi förvarar den kallt (utomhus eller i en farstu. Om en har en jordkällare brukar det vara rätt temperatur.