Radio verkar va bästa sättet att kommunicera om mobilnätet är nere men radio är också en himla djungel. Vilken radio ska en satsa på för social beredskap? Tänker att idealet är en radio som både funkar på jaktradiobandet 155/156 mhz samt hobbyfrekvenser på 446 mhz. Det är bra om den klarar att sända och ta emot digital radiosignal och om det går att kryptera kommunikationen. Men hur vet jag om det funkar?

  • @samuel
    link
    Svenska
    16 months ago

    Oj! Kanske att jag skulle använt när man vandrar. Men jag skulle nog sätta upp någon slags skattjakt eller nåt där man är beroende av att använda grejerna.

    Det vore ju mest för att testa att se att systemet fungerar. Men till vardags, när mobilnätet funkar, så är det svårt att slå vanlig kommunikation. Så det är ju mer som en backup

    • JonathanOPM
      link
      Svenska
      36 months ago

      Håller med, men det finns en fördel i att slippa ringa upp varandra. Iaf om man bara pratar tvåvägsradio. Började drömma om man skulle kunna sätta upp en LoRa hub, omkopplare via framtida trygghetspunkter i byn. Att ha en LoRa server där t.ex. Wikipedia och kanske viktigt material från Archive och vetenskapliga publikationer finns sparade. Det skulle ju inte kosta så mycket att upprätthålla backuparkiv av data på sikt. Och att dessa också kan användas för mobilnätsoberoende kommunikation.

      Det hade varit jättekul att ha någon liten cellgrupp för beredskap som övar på detta, jag har blivit inbjuden till ett sammanhang jag hoppas ska resultera i en sådan. Och federera med cellgrupper på andra ställen. Jag gillar ju det här gränslandet mellan de välkomnande ryggarna och opsec ;)

      • @samuel
        link
        Svenska
        16 months ago

        Låter riktigt kul! Det tycker jag du ska göra! 😎

        • JonathanOPM
          link
          Svenska
          26 months ago

          Får väl se om folk hakar på ;)