Intressant genomgång av problemen med små modulära reaktorer. Hypades enormt i senaste valrörelsen där dessa ansågs lösa traditionella problem med kärnkraft, exempelvis vara säkrare och mer kostnadseffektiva. Men Kårbergers genomgång pekar istället på svårigheter att utföra byggena samt hitta kunder på grund av höga kostnader.

Alltså:

  • SMR är mindre ekonomiskt konkurrenskraftiga jämfört med förnybar energi.
  • Det finns fortfarande tekniska och ekonomiska problem med SMR.
  • Det är inte första gången som det finns överoptimistiska förväntningar på SMR.
  • Jonathan
    link
    Svenska
    22 months ago

    Jag tänker att det främst finns behov av elektrifiering för att växla från fossilt till förnybart. Sen behöver vi nog fundera på vad som är en rimlig levnadsstandard i förhållande till klimat. Hur levnadsstandardsökningar kan ske utan bekostnad på klimatet och att ekonomisk omfördelning är en nödvändig aspekt i detta.

    Här återfinns en del tankar om elnätets stabilitet och behovet av energilagring. https://growsverige.se/2024/04/22/sverige-behover-snabbt-investera-i-mer-energilagring/

    Sen funderar jag på livscykeln på solel. Hur mycket solel går att bygga ut, går det att elektrifiera produktionslinjer även där? Det vore ju bra om solpaneler producerades i demokratiska länder istället för i Kina.