Vi ska såklart vara ansvarsfulla med våra medlemmars pengar. Samtidigt kan vi inte stå och titta på när våra medlemmars intressen successivt utmanas och påverkas av politiska beslut i spåren av en framgångsrik opinionsbildning av våra motståndare.

Vill vi ha ett annat samhälle än vad den borgerliga världsbilden erbjuder så är det nu vi måste våga satsa. Det arbetet kräver en stor och omfattande satsning där LO måste ta huvudrollen.

Därför kommer vi ta denna fråga till LO-kongressen och hoppas på ett brett stöd när det gäller att på allvar ta upp fajten med högern och deras meningsfränder. Det är nu det avgörs vem som ska hålla i taktpinnen de kommande 50 åren.

Vad tycker ni om LO:s mediesatsningar senaste åren? Den Nya Mitten har nyligen lagt ner. Vad bör man egentligen satsa på? Nu när presstödet rycks undan för stor del av vänsterpressen så kanske man bara borde stödja dom tidningar som redan finns där. Samt att pumpa in lite stålar i Nya Mediefonden för att stödja nya initiativ.

  • @samuel
    link
    Svenska
    13 months ago

    Känns som att @RobinZachari@aggregatet.org måste ha en massa tankar om detta 😀

    Men ja, de borde pumpa in lite pengar i Nya Mediafonden för att uppmuntra olika initiativ.

    Sen är jag ju väldigt glad att Arbetet finns. Och jag gissar att den bärs upp av LO-pengar och inte prenumerationer. Den är riktigt bra!

    • @RobinZachari
      link
      Svenska
      43 months ago

      Jag har många tankar. För det första är detbattaren rik på problembeskrivning men lätt på vad som bör göras rent konkret. Det är vanligt inom S/LO att önska fritt men inte ha en plan för vad som bör göras kring media.

      Man kan finansiera medier på i huvudsak tre sätt:

      1. Intäkter från läsare/stöttare - ett rent fall av detta är tex Haveristerna och Rörelsen
      2. Intäkter från annonsörer - här har vi tex Aftonbladet
      3. Institutionellt stöd från antingen en rik person, organisation eller staten - här är Arbetet en bra typexempel

      Sen har många andra en blandning av de tre ovan tex Dagens ETC. Åter till LO.

      LO försökte med Politism som skulle få pengar från annonsörer för att klara sig i längden. Det gjorde de inte. För annonsmarknaden är körd. Den Nya Mitten fick pengar från fem fack. Den lades ner pga inflation och minskat fackmedlemskap.

      Men LO har aldrig satsat på de som kan dra in egna pengar. Varför? De kan inte kontrollera dessa, därför kommer de nog aldrig ge oss några pengar. LO gick ut under Wanja-Lundby Wedin och sa att de skulle öppna upp för ansökningar ur deras stora mediafond. Det blev inget med dessa pengar och jag antar de gick till Politism.

      Nya Mediafonden som vi på Skiftet har ger ut mycket små summor till de gräsrotsmedia som vill växa sig lite större och där en slant kan räcka. Ett bra exempel är att vi har finansierat Klimatgranskaren. Det är vad jag tror är bäst att satsa på. Samt att den existerande vänstermedia som finns blir bättre på mejl för att kunna få fler prenumeranter.

      • @samuel
        link
        Svenska
        23 months ago

        Ja, nog är det så att LO vill kunna kontrollera kanske väl mycket.

        Jag gillar Nya Mediafonden och just gräsrotsmedia som kan fokusera på lite snävare frågor.

        • @RobinZachari
          link
          Svenska
          23 months ago

          Kul! Vi gör vad vi kan inom de ramar vi har.