Två bra texter om att Alex Schulman är dum som dissar Greta. En från Dagens ETC av Annie Croona och en från DN av Kristina Lindquist.

Croona skriver:

Sedan har vi sådana som Alex Schulman. Sådana som folk lyssnar på, sådana som har en plattform. Och han väljer att använda makten till detta:

“Hon hade chansen att förändra världen och kastade bort den. Varför, Greta? Hur kunde du vara så dum?”

I en rimlig värld hade det inte stått “Greta”, utan “Romina”. Konstigt, kan jag tycka, att en text som så ihärdigt trycker på vikten av parlamenten inte kritiserar de som sitter därinne, utan i stället förfasas över ungdomarna utanför.

Lindquist skriver:

Den globala makten lyssnar inte på laglydiga aktivister heller. I Sverige hånflinar regeringen till och med åt Klimatpolitiska rådet och deras förödande kritik. Tror någon att de låter sig påverkas av aktivister så länge dessa ser till att vara städade och artiga?

Och

Den brittiska forskargruppen Social change lab lyfte i en rapport häromåret fram den så kallade ”radical flank”-effekten, det vill säga att konfrontativa ickevåldskampanjer kan innebära ett ökat stöd för mer moderata klimatinitiativ. Andra forskare, som exempelvis Oscar Berglund vid University of Bristol, har pekat på hur ”störande” aktioner verkar polariserande. En del blir arga, men andra blir i stället mer engagerade.

https://www.dn.se/kultur/kristina-lindquist-vem-ska-beratta-for-alex-schulman-hur-aktivism-fungerar/

Heja alla klimataktivister som utmanar systemet! Civil olydnad har en självklar plats i kampen och borde användas mer

  • Sandra
    link
    fedilink
    46 months ago

    Vansinnigt att @gretathunberg, en person av jordens åtta miljarder, har ensamt fått behöva bli ansikte för att ta klimatkatastrofen på allvar. Alla på jorden borde sluta upp bakom det här tillsammans, inte låta det bli en åsikt bland alla andra, för det är inte en fråga som alla andra.

    • @samuelOPM
      link
      Svenska
      26 months ago

      Eller hur!

  • @danne
    link
    Svenska
    4
    edit-2
    6 months ago

    Bra svar från både Croona och Lindquist. Jag skulle också ifrågasätta Schulmans påstående om att Thunberg hade den internationella maktens öra. Visst var hon inbjuden till alla möjliga stora konferenser och kongresser för att prata, men lyssnade de verkligen? Med tanke på att inget har hänt så skulle jag påstå att hon mer var inbjuden för att de skulle kunna påstå att de lyssnat och tagit det på allvar, men sen fortsätta precis som vanligt.

    Jag gillar Schulmans texter ibland. Han skriver bra och ibland träffar han riktigt rätt. Men sen kommer det såna här med jämna mellanrum…