Jag håller på med att skriva en kort presentation av många av Fediversums programvaror. Det är kortfattat och ibland översatt från engelska.

  • @samuelM
    link
    Svenska
    33 months ago

    Så himla ballt!

    Men det är med fedi som med linux: det finns VÄLDIGT många olika varianter. Så på så sätt är det bra att kunna erbjuda en intro. Typ "nyfiken på fediversum? Skapa ett mastodonkonto på instansen X och följ några personer, t.ex. dessa: https://wiki.konstellationen.org/sv/guider/mastodon-hitta-folk "

    Det kan bli lite överväldigande med fedi för nykomlingar

    • @Anders_SOPA
      link
      Svenska
      33 months ago

      Jag skriver också kompletterande inlägg för en större publik på min vanliga blogg. Med länkar. Men ska göra som du säger också. Jag är för nördig helt enkelt.

      Med tiden kommer antalet programvaror att minska. Det var likadant i början med de sociala medier vi känner idag. Det fanns många alternativ till facebook, Twitter och reddit. En del var bättre än Facebook. Andra var jämbördiga med Twitter. Men nästan alla dog. Några har överlevt i en egen nisch.

      Många av Fediversums programvaror används nästan inte alls och kommer att dö. Men Mastodon och Misskey är troligen på den säkra sidan liksom Lemmy. Fast PieFed som kräver mindre resurser än Lemmy och inte består av så mycket javascript verkar egentligen bättre. Men det är inte färdigt än.

      • @samuelM
        link
        Svenska
        23 months ago

        Jag gillar nördefier! Och det finns en poämg att blogga även för nördar. Men jag tror der är bra att fundera på målgrupp för varje inlägg. Målgruppen kan vara nördar t.ex. eller tekniskt ointresserade “vanligt folk” men som ogillar big tech