Det var så klart lite kul att C var partiet som förslog förstatligande av det ryska företaget Kubal som producerar aluminium.

I artikeln så dissar dock Stefan Hultman (som är ordförande för IF Metallklubben på fabriken i Sundsvall) förslaget.

Vad är era bästa exempel på övertagande av företag som gått bra? Det finns exempel när stater tagit över men också flera exempel när arbetarna på golvet tagit över. Senast lyssnade jag på ett poddavsnitt (via tips härifrån) om Algeriet när arbetarna tog över fabrikerna.

  • @Anders_SA
    link
    Svenska
    43 months ago

    Ett svenskt exempel på statligt övertagande som gått bra: LKAB en gång i tiden. I två steg. Först 50% sen resten. Några sämre exempel: Alla varven på 1970-talet.

    • @samuelOPM
      link
      Svenska
      13 months ago

      Ahh, just ja! Bra exempel!

  • @Anders_SA
    link
    Svenska
    33 months ago

    Jag har två exempel till från Sverige. Framgångsrika. Förstatligandet av järnvägen och förstatligandet av skolan.

    • @samuelOPM
      link
      Svenska
      13 months ago

      Just ja! Hur såg det ut innan?

      • @Anders_SA
        link
        Svenska
        33 months ago

        Alla järnvägar utom stambanorna var privata. Det fanns ett stort privat järnvägsbolag, GDG (Göteborg-Dalarna-Gävle) som ägde Bergslagernas Järnvägar (BJ), Gävle–Dala Järnväg (GDJ), Södra Dalarnes Järnväg, Dalslands Järnväg, Dal–Västra Värmlands Järnväg, Kil–Fryksdalens järnväg, Lödöse–Lilla Edets Järnväg och Åmål–Årjängs Järnväg. Det var ett mycket lönsamt företag. Företaget var ägt av storföretag och olika städer och kommuner. 1947 förstatligades det men kvarstod som dotterbolag till SJ och bedrev busstrafik fram till 1991 då det blev Swebus Express.

        Ett annat bolag var Stockholm–Västerås–Bergslagens Järnvägar (SWB eller SVB) som också ägde Sala–Tillberga Järnväg, Enköping-Heby-Runhällens Järnväg och Norbergs järnväg samt drev trafiken på Sundbybergs Norra-Ulvsundasjöns järnväg. Det förstatligades 1944.

        Sen hade vi det mycket lönsamma Trafikaktiebolaget Grängesberg–Oxelösunds järnvägar (TGOJ) som ägdes av Gränges AB. Det blev halvstatligt 1982 och helstatligt 1989. Då hade Grängesbergs gruva stängt och Gränges upphört som självständigt bolag. Gränges AB ägde också LKAB inklusive Malmbanan från 1904. 1907 övertog staten 50% i LKAB. 1957 blev staten majoritetsägare och 1976 ensam ägare.

        Vi har också Nora Bergslags järnväg (NBJ) som under större delen av sin existens ägdes av rederikoncernen Broströms i Göteborg. Företaget avvecklades på 1970-talet och staten tog över små delar av dess järnvägar.

        Det var några av de största privata järnvägsföretagen.

        Skolorna vet jag mindre om men jag vet att många var privata.