Tyvärr är portandet av ETC inte ett olyckligt misstag från det statsbärande partiet, utan del av ett mönster. Två forskare presenterade i höstas en forskningsstudie vid Göteborgs universitet om riksdagsledamöternas användande av den sociala plattformen X. Resultatet visade att Moderaterna var det parti som stod för flest mediekritiska tweets. Retoriken i flera av tweetsen känns igen från Donald Trump som tidigt utnämnde fria medier till ”folkets fiende”.

AI-sammanfattning:

I helgen hölls Moderaternas årliga konferens, Sverigemötet, i Stockholm Waterfront med över 2000 deltagare. Konferensen inleddes med tal från statsministern och andra ministrar, och bevakades bland annat av Aftonbladets ledarsida. ETC:s reporter, Max V Karlsson, nekades dock inträde med motiveringen att ETC är en för liten publikation trots dess 18 500 prenumeranter och rikstäckande distribution. Konferensen fortsatte med fokus på det kommande EU-valet och tal av Tomas Tobé, men ETC nekades återigen tillträde.

Denna händelse verkar inte vara ett isolerat fall utan snarare del av ett mönster där Moderaterna utövar mediekritik, liknande Donald Trumps retorik om att fria medier är ”folkets fiende”. Forskning från Göteborgs universitet har visat att Moderaterna är bland de mest mediekritiska i riksdagen. Dessutom är partiet inblandat i det nya mediestödet som kan riskera ytterligare medieinstitutioners framtid och därmed granskande journalistik och demokratins hälsa.

  • @samuel
    link
    Svenska
    13 months ago

    Det värsta är att de kommer undan med det