Jag har en server hemma som i dagsläget inte är ansluten till internet. Tanken är att ägna tid åt att få igång denna i höst.

Mitt återkommande problem är behovet av att komma åt foton, dokument och min Keepassdatabas på ett flexibelt och stabilt sätt på hela internet. Ofta är problemet att jag måste vara hemma för att administrera servern och när jag är hemma har jag allt lagrat lokalt och kommer lätt åt det.

Jag funderar därför på om ett kul projekt vore att installera en skrivbordsdistribution av Linux under Proxmox på min hemmaserver och se till att denna går att komma åt från hela internet via t.ex. OpenVPN. Och att Proxmox går att administrera via denna skrivbordsdistribution.

Då borde laptop, telefon, jobbdatorer m.m. kunna logga in där som via en tunn klient.

Bifogar en dassig skiss på hur jag tänkt mig.

Är det här en fullständigt pantad lösning? Finns det enklare sätt att lösa problemet? Är det någon som satt upp någonting liknande?

  • @nukem
    link
    Svenska
    21 month ago

    Jag har kikat på tailscale. Har inte implementerat det ännu. Men det är lite större än bara en server kanske. Ska vara ett enkelt sätt att få igång ett wireguard VPN nätverk. Så alla dina maskiner kan prata med varandra som om de vore på samma nätverk.

    De har tydligen samarbete med mullvad så all din trafik routas ut via dem om man vill det.

    Sitter med mobilen nu. Så det är ont om länkar.

    • JonathanOP
      link
      Svenska
      21 month ago

      Spännande med Wireguard, det måste jag kolla upp 👍

    • @nukem
      link
      Svenska
      21 month ago

      Guacamole har jag också kikat på. Verkar riktigt intressant.