Jag skrev en krönika i ETC Nyhetsmagasin med den trevliga rubriken “Hacka din chefs övervakning”.
Den handlar om arbetsplatsövervakningen som blir värre och värre.
Avslutar texten med att tipsa oss på aggregatet om man vill hacka sin arbetsplatsövervakning för att få tips 😎
Lösningen ligger självklart i organisering genom facken, för att vägra sådana här kränkningar av den personliga integriteten och för att skapa opinion för lagar som förbjuder detta.
Men tills dess att det är fixat kommer här ett erbjudande: vill du ha hjälp med att hacka din chefs övervakningsförsök? Skriv ett inlägg på webbforumet aggregatet.org så är vi några där som kan försöka hjälpa dig.
Fick inte plats med det i texten men för flera år sen kodade jag det här lilla javaprogrammet:
WiggleMouse
https://github.com/samuelskanberg/wigglemouse
Det är ett program som regelbundet flyttar muspekaren för att förhindra skärmsläckare. När jag kodade det så var det för att videospelare för webbläsare hade sämre stöd och inte förhindrade själva skärmsläckare.
Men nu kan man använda det för att kringgä vissa övervakningsprogram
Bra krönika Samuel!
Jag jobbade med övervakning och integritet på Centerns tankesmedja Fores ett par år och ägnade mig en del åt hur samhället kan begränsa övervakning. Det mest konkreta resultatet var idén om undervakning. Eftersom övervakning ger någon makt bör hen granskas, sas rikta strålkastarljuset mot makten, och jag brukade nämna undervakning som en metod.
https://www.svd.se/a/OO3eO/vi-bor-fa-veta-vem-som-overvakar-oss
Inspirationen kommer från scifi- författaren David Brins bok The Transparent Society
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Transparent_Society
Här är en bra introduktion till hans perspektiv https://web.archive.org/web/20161226011241/https://www.wired.com/1996/12/fftransparent/
Föjden blir att i alla sammanhang där övervakning förekommer eller föreslås tar vi upp hur medborgarna ska se och granska hur verktyget används. Och när de blir tveksamma kan vi ställa frågan “har ni något att dölja”.
Ahh, najs! Ja, man borde i alla sammanhang få veta vem som övervakar en och varför. Och all övervakning borde behöva få förnyas så att man skickar in en förfrågan till typ integritetsmyndigheten.
Kul om en UberEats-bud som hackade systemet
Men Armin Samii hade ett ess i rockärmen: han var utbildad programmerare. Han bestämde sig för att använda sina kunskaper, och designade en app med namnet UberCheats.
Idén bakom UberCheats är genial aktivism. Det handlar om att vända gigföretagens datainsamling mot dem själva. Gigarbetare som jobbar för någon av teknikjättarna får tillgång till en annan app, UberCheats, där de på egen hand kan logga resor och ersättningar. De stora gigapparnas mål – personaliserade ersättningar som främjar konkurrens kollegor emellan – omkullkastas när arbetarna börjar samla in egen data. På så vis kan de utveckla en kollektiv förståelse av hur algoritmerna fungerar, och plötsligt har de ett underlag för att kunna ställa krav gentemot företaget.
Bra!
noice