Jag skrev en krönika i ETC Nyhetsmagasin med den trevliga rubriken “Hacka din chefs övervakning”.

Den handlar om arbetsplatsövervakningen som blir värre och värre.

Avslutar texten med att tipsa oss på aggregatet om man vill hacka sin arbetsplatsövervakning för att få tips 😎

Lösningen ligger självklart i organisering genom facken, för att vägra sådana här kränkningar av den personliga integriteten och för att skapa opinion för lagar som förbjuder detta.

Men tills dess att det är fixat kommer här ett erbjudande: vill du ha hjälp med att hacka din chefs övervakningsförsök? Skriv ett inlägg på webbforumet aggregatet.org så är vi några där som kan försöka hjälpa dig.

  • @samuelOPM
    link
    Svenska
    45 months ago

    Fick inte plats med det i texten men för flera år sen kodade jag det här lilla javaprogrammet:

    WiggleMouse

    https://github.com/samuelskanberg/wigglemouse

    Det är ett program som regelbundet flyttar muspekaren för att förhindra skärmsläckare. När jag kodade det så var det för att videospelare för webbläsare hade sämre stöd och inte förhindrade själva skärmsläckare.

    Men nu kan man använda det för att kringgä vissa övervakningsprogram

  • Rikard
    link
    Svenska
    35 months ago

    Bra krönika Samuel!

    Jag jobbade med övervakning och integritet på Centerns tankesmedja Fores ett par år och ägnade mig en del åt hur samhället kan begränsa övervakning. Det mest konkreta resultatet var idén om undervakning. Eftersom övervakning ger någon makt bör hen granskas, sas rikta strålkastarljuset mot makten, och jag brukade nämna undervakning som en metod.

    https://www.svd.se/a/OO3eO/vi-bor-fa-veta-vem-som-overvakar-oss

    Inspirationen kommer från scifi- författaren David Brins bok The Transparent Society

    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Transparent_Society

    Här är en bra introduktion till hans perspektiv https://web.archive.org/web/20161226011241/https://www.wired.com/1996/12/fftransparent/

    • Rikard
      link
      Svenska
      35 months ago

      Föjden blir att i alla sammanhang där övervakning förekommer eller föreslås tar vi upp hur medborgarna ska se och granska hur verktyget används. Och när de blir tveksamma kan vi ställa frågan “har ni något att dölja”.

      • @samuelOPM
        link
        Svenska
        15 months ago

        Ahh, najs! Ja, man borde i alla sammanhang få veta vem som övervakar en och varför. Och all övervakning borde behöva få förnyas så att man skickar in en förfrågan till typ integritetsmyndigheten.

  • @samuelOPM
    link
    Svenska
    25 months ago

    Kul om en UberEats-bud som hackade systemet

    Men Armin Samii hade ett ess i rockärmen: han var utbildad programmerare. Han bestämde sig för att använda sina kunskaper, och designade en app med namnet UberCheats.

    Idén bakom UberCheats är genial aktivism. Det handlar om att vända gigföretagens datainsamling mot dem själva. Gigarbetare som jobbar för någon av teknikjättarna får tillgång till en annan app, UberCheats, där de på egen hand kan logga resor och ersättningar. De stora gigapparnas mål – personaliserade ersättningar som främjar konkurrens kollegor emellan – omkullkastas när arbetarna börjar samla in egen data. På så vis kan de utveckla en kollektiv förståelse av hur algoritmerna fungerar, och plötsligt har de ett underlag för att kunna ställa krav gentemot företaget.

    https://www.flamman.se/klasskampens-inkubator/

  • @nukem
    link
    Svenska
    25 months ago

    Bra!