Igår eftermiddag fick jag äntligen till en översiktskarta över mina odlingar. Kombinerat med ett kalkylblad i Libreoffice. Jag tror detta kommer underlätta planering av växtföljd på gården. Skrev ett blogginlägg om tankarna och behovet bakom detta, men jag hade svårt att komma på hur jag skulle göra. Nu ritade jag av mobilbilder för hand.
I inlägget beskriver jag mer ingående hur det gått till och filosoferar lite runt skogsträdgårdsodling.
Hur har du planerat dina odlingar?
Tack! Funkia har jag planterad sen några år. Har inte riktigt vågat skörda än, men gillar det som gröda. Gode henriks målla försöker jag plantera in men har inte fått till än, liksom strutbräken.
Jag har några lite mer ovanliga bärbuskar. Aronia och Blåbärstry.
Sen har peppar- och grönmynta etablerat sig. Jag har pepparrot och korogi. Spansk körvel, piplök, libbsticka samt vallört. Ramslök satte jag förra året så hoppas verkligen den tittar upp. Och så satte jag en humle som jag tror ska ha klarat sig, och så kommer några fler på posten snart.
Jag är lite begränsad av att va i zon 6 på gränsen till 5. Nötter t.ex. är nästan inte möjligt att odla här.
Blåbärstry är gott! Finns massor i offentliga miljöer ofta. Hoppas ramslöken tar sig. Det är verkligen en lyx
Speciellt med IBS och i övrigt lökfritt i familjen. Huset stort hopp om denna ramslök :D
Vi hade blåtry på gården. Rätt likt men lär orsaka magont. Är det inte ganska lätt att förväxla?
Jo jag tror att dom är ganska lika. Jag brukar lita på vad min käresta säger! Men sätter man det själv vet man förhoppningsvis vad man köper, och i offentliga miljöer tror jag att man brukar vara försiktig med att sätta växter som har giftig frukt
Kolla upp Philip Weiss om du inte redan har. Han har specialiserst sig på nötträd och bor i Stjärnsund. Mycket är möjligt.
Jajamen, deras lilla skrift Skogsträdgårdsboken står i bokhyllan ovanför datorn :D
Då är du ett steg före… :-)