Igår eftermiddag fick jag äntligen till en översiktskarta över mina odlingar. Kombinerat med ett kalkylblad i Libreoffice. Jag tror detta kommer underlätta planering av växtföljd på gården. Skrev ett blogginlägg om tankarna och behovet bakom detta, men jag hade svårt att komma på hur jag skulle göra. Nu ritade jag av mobilbilder för hand.

I inlägget beskriver jag mer ingående hur det gått till och filosoferar lite runt skogsträdgårdsodling.

Hur har du planerat dina odlingar?

  • Tjudit
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    7 months ago

    Jag planerar inte så mycket men borde nog göra det 🫣 Jag burkar köpa frön i januari och förhåller mig sedan till det som står på påsen. Det går sådär för vädret brukar inte hinna ikapp plantorna som växer så att knäcker och blir ganska så stora innan det är varmt nog att ställa ut dem. 🤷‍♀️ Jag odlar dock mest för skojs skull på terassen och har inga förhoppningar på att vara självförsörjande.

    • JonathanOPM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      2
      ·
      7 months ago

      Härligt! Jag har samma dilemma. Växterna har växtvärk :D

  • scrdcow
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    edit-2
    3 months ago

    Har du kikat något på farmOS? Jag testade det för några år sen men kände att det var lite mycket och jag saknade översikt. Men ska kolla igen hur det utvecklats.

    Själv så dokumenterar jag mest för varje viktig gröda varje år. Hur mycket som såddes, hur mycket skörd det blev, tidsåtgång för diverse viktiga/tidskrävande moment, m.m. Detta synkas över Nextcloud, sen brukar vi (jag och flickvännen) lägga in i gemensam CalDAV-kalender (Nextcloud) när vi gjort viktiga moment och ibland när vi ska göra saker spikade dagar, samt kör jag Tasks (android) för att lägga in allt som behöver göras. Brukar lägga in alla tasks på våren, tasks som upprepas också, sen samma vid all skörd. Tycker det är lätt att glömma av vissa saker annars när man har mycket på gång. Men det är lätt att glömma lägga in/bocka av ibland. Samma gällande dokumentation. Huvuddelen (bortsett en del bärbuskar, fruktträd och perenner) är på runt 400kvm totalt på två olika ställen med skiftesodling med fyra skiften per ställe inklusive gröngödsling. Ena är tillsammansodling där vi hjälps åt en del men har egna lotter. Har odlat flera år på dessa platser så växtföljden är åtminstone rätt given och inte så rörig längre ;-)

    Jag saknar ändå att ha samlad dokumentation kopplat till kalender, tasks och med tydlig översikt i samma program. Gärna med karta. Att fota lite mer för dokumentation hade också hjälpt ibland. Så i vinter ska jag leta efter lösningar, fri mjukvara såklart. Nu kan vi visserligen gå bak tidigare år och se när saker gjordes och hur saker gick, men det blir lite hoppigt… men datan finns där iaf. Att vi kan bocka av saker och fylla i info om saker från mobilen direkt när man gör/gjort dem underlättar. Att skriva ned hur lång tid olika moment tar och att försöka finna effektivare tekniker är givande och underlättar också en del. Så man inte t.ex skördade för mycket bönor än man hinner sprita och ta hand om samma dag :-) Inför varje vecka brukar vi planera vad vi behöver göra, kolla väder och dela upp uppgifter samt ha en del gemensamma saker. Vi bor på olika ställen och sådär. Jag kan inte bara gå ut direkt till odlingarna och se på nån minut även om de är nära. Men jag blir väl mest långrandig nu och kommer med självklarheter, men det brukade vara mycket mer adhoc och kaoz tidigare! :-D

    • JonathanOPM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      2
      ·
      2 months ago

      Spännande, kände inte alls till farmOS, det skulle vara spännande att titta på. Jag har hittills knappt dokumenterat. Jag hoppas få tillfälle att göra detta nu genom odlingsöversikten. Sen kommer jag bygga om ganska mycket efter i år och flytta bäddar för att förenkla vattningen.

      Häftigt att läsa om ert arbete med att organisera odlingen genom Nextcloud. Det hade varit häftigt att läsa mer ingående om er process, när ni sår respektive grödor t.ex.

      Jag har funderat på att köpa in en drönare och göra ortografiska fotografier. På så sätt skulle en kunna få en extremt detaljerad översikt. Dokumentera tillväxt olika delar av året t.ex.

      Jag är ganska mycket kvar i kaos och adhoc-stadiet så det är inspirerande att läsa om era framsteg! Själv har jag inte så mycket svar om mjukvarulösningar för att organisera odlingen men pratar gärna vidare här 😍

      Vilken zon odlar ni i? Har ni odlat squash och potatis i år? Hur har det gått? Har ni några favoriter bland perenna grönsaker?

      • scrdcow
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        4
        ·
        edit-2
        1 month ago

        Ursäkta sent svar. Inte fått in lemmy vanan :-)

        Jag tror inte det är så organiserat som det låter hehe. Jag kan vara ganska rörig. Vet inte hur detaljerad jag ska vara så det blir nog overkill, here goes…

        Brukar planera och beställa frön på hösten. Mycket från runåbergs. Men vi brukar också ha fröbytardag varje år samt så har vi ett fröbibliotek på affärn och vi tar en hel del eget frö och har fröodlat en del samt andra hör gör. Odlingszonen är mellan 6-7. Vi odlar ganska organisk-biolgiskt, täckodling, gröngödsel m.m men använder lite algomin. Vi har en del bärbuskar och ett ganska oskött äppelträd, vindruvor, sparris en del örter och körsbär. Annars är vi ganska dåliga på perenner änsålänge. Men ska läsa på mer om vegansk permakultur och hoppas vi kan gå mer åt perenn-hållet t.ex anlägga mindre skogsträdgård. Följer ingen exakt odlingskalender utan vi har väl det mesta i huvudet för vi har odlat många år, sen odlar många andra här också så man blir påmind eller kollar kalendern när vi gjorde saker förra åren. Men helt klart skulle detta kunna föbättras med bättre översikt. Men vi har en del tydligare checkpoints mentalt och skriver in alla saker som ska göras som todos/tasks för hela våren typ all sådd, omskolning, utplantering, markfix m.m i specifik delad odlings-kalender. Sen samma för sommaren, och sen inför höst. Sen anger prio efterhand men tiderna är rätt lösa. Kollar över och funderar inför varje vecka vad som ska göras. Har funkat rätt bra för att inte glömma bort något och för att vi inte ses varje dag. Tasks på Android är mycket bättre än Apples kalenderskräp på iOS men men… det funkar iaf. Förhoppningsvis kör vi båda Android nästa år :-) Brukar inte lägga in saker på desktopen men kör Kalender (Plasma) och hittade något hyffsat för GNOME. Påminelserna kan bli lite dubbla ibland när man redan sett dem på mobilen. Samt att jag tror apples påminellse-app envisas med att lägga in i kalendern när något är avklarat eller om det var Tasks som gjorde. Tasks har iaf en funktion för att rensa bort dem. Föredrar att lägga in det viktiga själv så det inte blir kladdigt. Finns lite att fila på… Men det funkar hyffsat cross-platform iaf.

        Vissa saker lägger vi in för årlig påminelse i kalendern t.ex samla kiss.

        Men iaf… Vi börjar med tomater, chili och paprika och kanske aubergine i början av januari. Har ett 1x1 odlingstält och odlingslampa plus ett lite större bord med vanliga vita kontorslampor 2x3 lysrör. Det funkar men ska förbättras. Ger dem tyvärr flytande NPK-näring utöver näringen som finns i köpejord. Detta är ett tråkigt beroende jag önskar vi kom ur. Vi har inte heller nog med kompost för att skapa nog med jord för all sådd, men brukar omplantera i jord från tidigare år beroende på. Övervintrar en del chili och paprika iaf.

        Vi har tillgång till ett par växthus. Kanske nyttjar 15+ kvm. Vid början av maj eller lite tidigare kan man börja fixa ute och börja så bondbönor t.ex när det är varmt nog. Vid miten av maj kanske kan vi flytta ut plantor till växthuset samt så squash, pumpa, gurka m.m. Rätt mycket driver vi upp inomhus i omgångar. Men självklart sår vi en helbdel på friland. Men vissa saker känns enklare att driva upp. Dock brukar vi täcka viss odlingsmark med fiberduk ett par veckor för att driva på ogräsfrön. Men vi har inga andra knep för att förlänga odlingsäsongen eller har nån drivbänk utomhus eller så.

        Nästan all odling är skiftesodling med fyra skiften, fast på två platser. Sen skiftar vi internt inom skiftena så beroende på hur man ser det så blir det åtta skiften. Är ärligt talat inte vidare påläst om sjukdomar och hur många år man ska hålla isär. Men vi brukar försöka att inte ha saker på samma platser efter fyra år. Vissa av skiftesytorna är nya.

        Ska försöka bli bättre på att “automatisera” bevattning iår utan att ruinera oss. Både för växthus och friland. Slå på och av manuellt (om man inte kan ha en remote lösning kopplat till HA över meshtastic? Hehe) men slippa springa med kannor iaf. Vi har en IBC tank vi samlar regnvatten i från taket på ett hus, kan samla mer. På tillsammansodlingen har vi flera IBC tankar som fylls av självtryck från bäck uppe i skogen. Försöker övervintra mer, samt vill försöka så vissa saker tidigare för att förlänga skörden lite. Hoppas kunna ha lite mindre plantor då men få ut lika mycket skörd.

        Squash har vi testat igenom en hel del, men fastnat för en gul (Gold Rush IIRC) och en grön (Black Beauty). Försöker hålla det enkelt men med lite variation. Samma med pumpa/vintersquash, odlar inga gigantiska jobbiga att ta hand om utan Long England Pie, England Pie, ibland spagettipumpa, ibland odlat nån Hubbard. Uchiki Kuri var väldigt god men blev inte så stora. Ger plantorna gräsklipp, lite algomin, allt täcks… Är en stor äng intill tillsamansodlingen där det tidigare gick får, ägaren av marken har en sån eldriven åkgräsklippare :-D Så blir en del “golfrundor” hehe. Men sköter pumpa/vintersquash rätt dåligt annars för att maxa skörd. Ska försöka bli bättre på det. Men kanske inte ska skriva exakt allt hehe. Men vi odlar lite av allt men inte nördat ned oss i något specifikt så. Försöker ha variation av sorter och skördetider. Så t.ex tomater som mognar tidigt, medel, sent. Samma med potatis m.m. Försöker främst ha motståndskraftig och resistent potatis t.ex sorter från Agro Nordica + lite annat för test. De som visar sig vara bra kan man ta utsäde och odla upp mer av. Ikår hade vi Princess, Connect, Bionica, Aztek Gold, Glorietta, Maya, Laura. Ska försöka få tag på Agria, den ska tydligen vara en banger pommespotatis :-D

        Har tillgång till jordkällare för lagring och har några gamla frysar. Är självförsörjande på en del grödor, men absolut inte allt. Men det är inget mål så, också omöjligt. Odlar inget spannmål t.ex. Försöker handla efter årstiden och komplementerar med egen skörd. Gör en del inläggningar, syrar en del. Kör mycket groddar och microgreens på vintern för att ha något färskt, och håller nere salladsköp. Med tomater t.ex kan vi skörda och lagra tomater från slutet av maj tills början av nästa år. Har en del infrysta i påsar också. Men i övrigt försöker undvika att köpa färska. Så blir mest krossade tomater och tomatpuré. Vintersquash och pumpa kan lagras länge under rätt förhållanden.

        Tydligen är jag sämst på att chatta i forum med längden på meddelandet att dömma :-D

        PS. Kan också rekommendera RED Gardens kanalen förressten. Försöker själv att inte gräva för mycket och störa. Om vi täckt bra eller kommer kunna täcka bra med gräsklipp och ensilage (vi får mögelbollar av en bonde) så brukar jag mest öppna upp lite och plantera ut. Men man måste ju täcka väldigt bra då för att inte ogräs ska komma igenom. Kantbeskärt nästan alla skiften så det hjälper mot ogräset. Men har inga direkta upphöjda bäddar kanske borde ha det framöver. Over and out.

        PPS. Angående sådd. Körr mest efter vad som står på förpackningar, kollar antal dagar och sår därefter för att synka med när man vill skörda. Sallad och en del annat sås i omgångar men sallad är så känsligt för värme och mycket går i stock lätt. Så kan vara knepigt att timea. Därav sår vi med ett par veckors mellanrum ett par ggr. Sen sår igen inför sensommaren/hösten. Om man kan ge dem en bra miljö inomhus behöver man inte stressa utplantering heller. Så det underlättar mycket att vi har lampor.

        Angående dokumentation är det främst bara jag som skriver ned och synkar över NC änsålänge. Kört QOwnNotes främst, testat Joplin och Joplin och Notes på Android. Men ska testa Logseq och se om vi kan dokumentera tillsammans och synca det över NC. Många “secondbrain” mjukvaror är tyvärr inte fri mjukvara :-/

        PPPS. Squashen gick bra. Potatisen sädår. Vissa sorter vill ha mindre regn än andra plus halva marken där de är var rätt dålig. Så nästa år ska jag bara anta att det blir liknande väder som senaste två åren och välja sorter därefter plus annat skifte.

        • JonathanOPM
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          3
          ·
          1 month ago

          Klart du ska skriva allt (inom lagens råmärken) blir ju mycket mer spännande läsning då. Väldigt givande att få läsa så mycket om hur ni tänkt kring odlingen och hur användningen av mjukvara för att underlätta denna! Det inspirerar att äntligen ta tag i min egen dokumentation!

          Ditt foruminlägg är ju nästan en färdig artikel? Du har inte lust att skriva ett gästinlägg på https://prepp.fritext.org? Jag planerar att skriva ett referat utifrån utvärderingen av vår tillsammansodling, så det skulle passa fint med fler odlingsrapporter. Jag blir ju nyfiken på hur det ser ut hos er också, ifall ni har bilder :D

          • scrdcow
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            1
            ·
            1 month ago

            Bara lite långt bara! hehe :-) Men samma här, blir också inspirerad när andra är lite inne på samma mission. För jag har en hel del kvar. Jag ska fundera på om jag kan renskriva och skriva ihop något bättre. Vad tänker du fokus/riktning/vinkel bör vara? Har inte läst allt på din blog och du har kanske redan berört vissa saker. Har bilder, men vet inte hur gamla, men ska samla ihop. Men kanske hellre skickar privat.

            • JonathanOPM
              link
              fedilink
              Svenska
              arrow-up
              1
              ·
              1 month ago

              Jag tänker att det inte spelar så stor roll om det blir lite upprepningar för de flesta ser inte allt. Sen är det också spännande att olika odlingar skildras.

              Gällande vinkel tänker jag att det är spännande att få en beskrivning av ditt perspektiv på hur ni jobbat med odlingen. Er användning av mjukvara i planeringen är jätteintressant. Skillnader och paralleller gentemot tillsammansodlingen är också jättespännande. Vad har funkat bra, vad har fungerat mindre bra. Vilka grödor är viktigast? Finns det sorter du gillar särskilt mycket? Finns det grödor som fyller en funktion utifrån att öka hushållets eller tillsammansodlarnas motståndskraft?

  • frikretsA
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    7 months ago

    Snyggt! Appropå beskrivningar, har du kollat på RED Gardens? En kanal jag själv tyckte var väldigt inspirerade när jag själv odlade. Han har ett gäng olika odlingsplatser/trädgårdar som bedrivs under olika regimer/filosofier, t.ex. odlingstunnel, perenna, intensiv, extensiv, no-dig. Se översikt här. Fastnade just för att det drivs på ett nästan vetenskapligt sätt, där han testar odlingssätten och utvärderar resultaten.

    • JonathanOPM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      2
      ·
      7 months ago

      Spännande, har inte sett det. Får kolla in. Det verkar som att det är väl värt mödan att ha ett systematiskt förhållningssätt till odlingen och att de som implementerar det väl lyckas bra. Jag är lite mer kaotisk i mitt tillvägagångssätt 😁

  • evib
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    edit-2
    7 months ago

    Snyggt! Min fru och jag är med i en gemensam odling, men i år blir nog engagemanget lite mindre på grund av nyfödd.

    Vad har du för perenner? Vi pratade om det idag. Jag har koll på buskar och träd, men det finns visst massa annat skumt också? Min käresta nämnde funkia och målla: är det något du sysslar med?

    Edit: stavning

    • JonathanOPM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      2
      ·
      7 months ago

      Tack! Funkia har jag planterad sen några år. Har inte riktigt vågat skörda än, men gillar det som gröda. Gode henriks målla försöker jag plantera in men har inte fått till än, liksom strutbräken.

      Jag har några lite mer ovanliga bärbuskar. Aronia och Blåbärstry.

      Sen har peppar- och grönmynta etablerat sig. Jag har pepparrot och korogi. Spansk körvel, piplök, libbsticka samt vallört. Ramslök satte jag förra året så hoppas verkligen den tittar upp. Och så satte jag en humle som jag tror ska ha klarat sig, och så kommer några fler på posten snart.

      Jag är lite begränsad av att va i zon 6 på gränsen till 5. Nötter t.ex. är nästan inte möjligt att odla här.

      • evib
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        7 months ago

        Blåbärstry är gott! Finns massor i offentliga miljöer ofta. Hoppas ramslöken tar sig. Det är verkligen en lyx

        • JonathanOPM
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          ·
          7 months ago

          Speciellt med IBS och i övrigt lökfritt i familjen. Huset stort hopp om denna ramslök :D

          Vi hade blåtry på gården. Rätt likt men lär orsaka magont. Är det inte ganska lätt att förväxla?

          • evib
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            1
            ·
            7 months ago

            Jo jag tror att dom är ganska lika. Jag brukar lita på vad min käresta säger! Men sätter man det själv vet man förhoppningsvis vad man köper, och i offentliga miljöer tror jag att man brukar vara försiktig med att sätta växter som har giftig frukt

      • scrdcow
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        1 month ago

        Kolla upp Philip Weiss om du inte redan har. Han har specialiserst sig på nötträd och bor i Stjärnsund. Mycket är möjligt.

        • JonathanOPM
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          ·
          1 month ago

          Jajamen, deras lilla skrift Skogsträdgårdsboken står i bokhyllan ovanför datorn :D

  • samuel
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    7 months ago

    Wow! Vad inspirerande! Jag odlar noll just nu. Nästa år tänkte jag börja igen med tomater oxh chili på balkongen 😎

    • JonathanOPM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      2
      ·
      7 months ago

      Skoj, balkong är toppen för odling, men bäst är nog tillsammansodling :D Dygnet har ju dock endast 36 timmar.

      • samuel
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        3
        ·
        7 months ago

        Hehe, indeed! Ja, jag hade helst odlat tillsammans. Göttigast hade varit att ha en större odling där man gemensmat odlar, sätter scheman och sen delar på skörden. För om man delar pp arbetet som behövs så tänker jag mig att det är en rätt liten insats för stor utdelning

        • JonathanOPM
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          3
          ·
          7 months ago

          Samförsörjningsgruppen i Edsele hade modellen att du deltar så mycket du vill, och har du deltagit vid nått tillfälle (och är på plats för att hämta ut din andel av skörden) får du en andel oavsett hur mycket du deltagit. Alla deltagare fick ut en årsförbrukning potatis. Min och grannarnas tillsammansodling fick utsäde av Solist (som jag gått ifrån av kulinariska skäl ;) Och det blev potatis över. Snacka om stor utdelning för liten insats. Dock möjliggjordes detta av Ådalens fantastiska jordar och att nån bidrog med en dieseldriven traktor.

          Kanske blir pärvärn även i Näsåker i sommar :)