Elmonopolet aviserar höjda fasta avgifter och vältrar över kostnader för sina investeringar i elnätet på oss kunder. Samtidigt rapporterar DN att nära 60% inte skulle klara en ökning av elpriset med 10%.

Om 60% inte klarar ett prov brukar vi tänka att det är provet det är fel på, inte eleverna. Om 60% inte har marginaler nog att klara en prishöjning är det ett symptom på ett systemfel. När jag pratar med folk om svårigheterna med att få budgeten att gå ihop så brukar jag få till svar att det bara är att leva utifrån sina förutsättningar men vid en viss punkt är svångremmen så hårt åtdragen att det inte går att dra åt den mer. 60 procent är inte ansvarslösa konsumenter. Vi genom lever en levnadsomkostnadskris. Det är dags att sluta skylla på varandra och istället utkräva ansvar.

Sen kommer ingen annan att lösa uppgiften, det måste vi göra själva. Men personligen har jag helt gett upp hoppet om att Sleepy Joe, Trump, Uffe Mutkolv, Jimmie Åkersork eller KappvändarMaggan är kapabla att ta ansvar. Istället för att utpeka varandra som problemet borde vi vända oss till våra medmänniskor för att hitta lösningar. Matvärn löser de skenande matpriserna, #Kraftvärn och energigemenskap löser elkrisen. Skogsvärn, Återställ Våtmarker, Fridays For Future Sweden och andra löser klimatkrisen. Det kommer inte räcka, men det är en bra början.

@social.spejset.org

  • samuel
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    7 months ago

    Det är absurt att elnätet inte i större utsträckning ägs av det offentliga. För även om man skulle vara självförsörjande på el (typ genom solceller) så kan man ändå få hög räkning pga elnätsavgifterna. Det enda sättet att slippa den risken är att koppla ifrån helt men det blir väldigt sårbart.

    • JonathanOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      4
      ·
      7 months ago

      “Det offentliga” är ju i det här fallet staten, ett instrument för att cementera den härskande klassens intressen på vulgärmarxistiska. Jag skulle hellre se en socialiserad produktion där elnätet ägs kooperativt av producenter och konsumenter än ett förstatligande. Kraftvärn är ett försök att socialisera produktion utanför stat och marknad. Främst p.g.a. hur utsatt staten är för lobbyism och otillbörlig påverkan från organiserade kapitalägarintressen.

      Grovt förklarat har jag förstått att i ett kvarter, ett bostadsområde eller en by går det att bygga lokala nät innanför mätaren. Den produktion och konsumtion som inte passerar mätaren leder inte heller till några nätavgifter och vissa avgifter blir istället gemensamma. Väldigt förenklat tror jag man kan säga att ju längre bort från sig en grupp lyckas flytta mätaren desto mindre del av kakan får elbolaget och desto större del av kostnaderna får en lösa själv (men utan tillläggsavgift till elbolaget).

      • samuel
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        7 months ago

        Ja, om man kan göra lokalt så vore det väldigt bra! Att det ägs och drivs kooperativt vore också najs. Men jag väljer alla dag i veckan kommunalt ägande av elnätet framför företag

    • danne
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      2
      ·
      7 months ago

      Det är lurigt det där. Solceller ger en situation där man i princip kan köpa sig fri från elnätet (antingen genom att bli av med den rörliga delen i elnätsavgifterna, eller som du säger frikoppla sig helt). Men det är ett nät som ändå används för att resten av samhället ska fungera.

      Skräckscenariot blir att de som inte har råd med solceller, eller annan egen produktion, sitter fast med att ensamma betala för ett allt dyrare samhällsviktigt elnät.