Största vänstersajterna i juni 2024. ETC är som vanligt den sajt som har flest läsare och besök. Med Flamman på andra plats men deras långvariga uppgång vad det gäller antalet läsare har dock brutits. Därefter följer Svenssons Nyheter, Arbetaren, Magasinet Konkret och Arbetaren. För Magasinet Konkret har det varit en markant ökning den senaste månaden medan Parabol minskat antalet besökare kraftigt.

  • @Anders_SOPA
    link
    Svenska
    12 months ago

    Du har helt rätt. Det är intressant och det finns märkliga fel i statistiken. Exempelvis tror jag att trafiken till instanser i Fediversum stadigt underskattas och att det är problematiskt med statistiken för poddsajter. Ska kanske skriva om detta när jag gör nästa lista. Jag använder numera Burst för min statistik och det verkar då som om Similarweb och Burst får ungefär likadana siffror. Ser du skillnad mellan olika sajter med WordPress eller handlar det om skillnader mellan sajter om använder olika programvaror?

    • httpster
      link
      Svenska
      22 months ago

      Alla de sidor som jag har tillgång till använder Wordpress. Men utan att ha djupdykt i dessa siffror tycker jag se de månader där en eller flera artiklar fått stort spridning i sociala medier överskattas högre i Similarweb’s statistik. Även i diskussioner på Hackernews beskrivs hur reklam på t.ex. Facebook ger stort avtryck hos Similarweb. Det kan ju förklaras av att Similarweb förlitar sig på organisk trafik till stor del (då de inte har tillgång till källan). Men det är bara en gissning. Den data jag jämför med är från Plausible. Så utesluter inte att det finns en felmarginal åt andra hållet på den sidan.

      • @Anders_SOPA
        link
        Svenska
        22 months ago

        Spännande det här. Det där med att omnämnanden i stor sociala medier spelar roll tror jag stämmer. För när Parabol respektive Magasinet Konkret var nya så låg trafiken långt över vad de senare uppvisat hos Similarweb och det var ju då de omnämndes ofta. Under senare tid har Konkret arbetat hårt med att omnämnas på sociala medier (jag tror också de köpt reklam) och det kan kanske förklara deras ökade siffror. ETC köper exempelvis reklam på Facebook hela tiden och då borde deras besökarantal vara överskattat. Det skulle också kunna förklara varför mina bloggar visar upp en förhållandevis liten variation. De omnämns sällan i vanliga sociala medier och får sällan nån större spridning där. Och att siffrorna från min egen statistik och Similarweb stämmer hyfsat.