Igår eftermiddag fick jag äntligen till en översiktskarta över mina odlingar. Kombinerat med ett kalkylblad i Libreoffice. Jag tror detta kommer underlätta planering av växtföljd på gården. Skrev ett blogginlägg om tankarna och behovet bakom detta, men jag hade svårt att komma på hur jag skulle göra. Nu ritade jag av mobilbilder för hand.

I inlägget beskriver jag mer ingående hur det gått till och filosoferar lite runt skogsträdgårdsodling.

Hur har du planerat dina odlingar?

  • @scrdcow
    link
    Svenska
    3
    edit-2
    18 days ago

    Har du kikat något på farmOS? Jag testade det för några år sen men kände att det var lite mycket och jag saknade översikt. Men ska kolla igen hur det utvecklats.

    Själv så dokumenterar jag mest för varje viktig gröda varje år. Hur mycket som såddes, hur mycket skörd det blev, tidsåtgång för diverse viktiga/tidskrävande moment, m.m. Detta synkas över Nextcloud, sen brukar vi (jag och flickvännen) lägga in i gemensam CalDAV-kalender (Nextcloud) när vi gjort viktiga moment och ibland när vi ska göra saker spikade dagar, samt kör jag Tasks (android) för att lägga in allt som behöver göras. Brukar lägga in alla tasks på våren, tasks som upprepas också, sen samma vid all skörd. Tycker det är lätt att glömma av vissa saker annars när man har mycket på gång. Men det är lätt att glömma lägga in/bocka av ibland. Samma gällande dokumentation. Huvuddelen (bortsett en del bärbuskar, fruktträd och perenner) är på runt 400kvm totalt på två olika ställen med skiftesodling med fyra skiften per ställe inklusive gröngödsling. Ena är tillsammansodling där vi hjälps åt en del men har egna lotter. Har odlat flera år på dessa platser så växtföljden är åtminstone rätt given och inte så rörig längre ;-)

    Jag saknar ändå att ha samlad dokumentation kopplat till kalender, tasks och med tydlig översikt i samma program. Gärna med karta. Att fota lite mer för dokumentation hade också hjälpt ibland. Så i vinter ska jag leta efter lösningar, fri mjukvara såklart. Nu kan vi visserligen gå bak tidigare år och se när saker gjordes och hur saker gick, men det blir lite hoppigt… men datan finns där iaf. Att vi kan bocka av saker och fylla i info om saker från mobilen direkt när man gör/gjort dem underlättar. Att skriva ned hur lång tid olika moment tar och att försöka finna effektivare tekniker är givande och underlättar också en del. Så man inte t.ex skördade för mycket bönor än man hinner sprita och ta hand om samma dag :-) Inför varje vecka brukar vi planera vad vi behöver göra, kolla väder och dela upp uppgifter samt ha en del gemensamma saker. Vi bor på olika ställen och sådär. Jag kan inte bara gå ut direkt till odlingarna och se på nån minut även om de är nära. Men jag blir väl mest långrandig nu och kommer med självklarheter, men det brukade vara mycket mer adhoc och kaoz tidigare! :-D

    • JonathanOPM
      link
      Svenska
      26 days ago

      Spännande, kände inte alls till farmOS, det skulle vara spännande att titta på. Jag har hittills knappt dokumenterat. Jag hoppas få tillfälle att göra detta nu genom odlingsöversikten. Sen kommer jag bygga om ganska mycket efter i år och flytta bäddar för att förenkla vattningen.

      Häftigt att läsa om ert arbete med att organisera odlingen genom Nextcloud. Det hade varit häftigt att läsa mer ingående om er process, när ni sår respektive grödor t.ex.

      Jag har funderat på att köpa in en drönare och göra ortografiska fotografier. På så sätt skulle en kunna få en extremt detaljerad översikt. Dokumentera tillväxt olika delar av året t.ex.

      Jag är ganska mycket kvar i kaos och adhoc-stadiet så det är inspirerande att läsa om era framsteg! Själv har jag inte så mycket svar om mjukvarulösningar för att organisera odlingen men pratar gärna vidare här 😍

      Vilken zon odlar ni i? Har ni odlat squash och potatis i år? Hur har det gått? Har ni några favoriter bland perenna grönsaker?