Jag läste för några dagar sen klart Cory Doctorows The Lost Cause, en bok som är satt några tiår fram i tiden till ett USA där man på riktigt har fått känna av klimatkrisen med översvämningar, stora skogsbränder och intern massflykt av människor. Boken skildrar hur en i huvudsak ung generation försöker att förhålla sig till detta på ett ändå positivt och konstruktivt sätt; och hur de möter motstånd från andra som blickar tillbake till nutiden och kämpar emot de förändringar som är nödvändiga.

Jag tyckte som vanlig att Doctorows karaktärer blev lite platta, men det var en spännande historia som pekade på saker som vi ändå kan och kanske borde göra. Själva historien kretsade runt byggande av ett lägenhetshus för klimatflyktningar, men omhandlade också sådant som energiproduktion, matproduktion; men främst kollektiv och gemensam organisering.

Har ni tips på andra böcker som försöker bråttas med krimatkrisen?

  • samuel
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    10 months ago

    Bra tips! Den får jag definitivt läsa!

    Jag läste Minnet av vatten av Emmi Itäranta. Den handlar kanske mer om resursknapphet men klimatkrisen ingår. Saxat från beskrivning på Bokus:

    Den globala uppvärmningen har förändrat världen geografiskt och politiskt. Krig utkämpas om vatten, och Kina har tagit makten över Europa. Också över Skandinaviska Unionen, som ockuperats av den mäktiga staten Nya Qian. Här, långt uppe i norr, går sjuttonåriga Noria Kaitio i lära för att bli temästare, samma befattning som hennes far haft före henne

    Den var bra! Passar extra bra att läsa med en kopp te 😀

  • laxsillMA
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    10 months ago

    Åh, har den på min läslista, ser så fram emot den.