Selma Brodrej är aktuell med boken Testosteron. Hon skriver om toxisk maskulinitet, om incels men också försöker gräva i varför det hänt och vad som kan göras.

Istället för att lyssna på dagens unga män har hela samhället gått in i en slentrianmässig försvarsposition.

Men tänk om det bakom den testostorinstinna misogyniteten och de högerstolliga inälvsdieterna döljer sig ett reellt problem?

Frågan sammanfattas av journalisten och författaren Linus Kuhlin i Göteborgsposten, där han bland annat konstaterar att utvecklingen går att se i skolan ”där tjejer är bättre på ‘allt’”, vilket leder till att de är överrepresenterade på universitet och högskolor, vilket i sin tur ”tvingar dem att ‘gifta ner sig’ vad gäller intellekt och social status”. Kuhlin spekulerar i att det här till och med kan vara en förklaring till att barnafödandet i Sverige minskar.

Det är viktigt att vänstern kan erbjuda lösningar för män som känner att samhället inte är gjort för dem. För även om män som grupp fortfarande överordnas kvinnor som grupp så finns det många män som fastnar i ett sammanhang de inte vill vara i och om de inte får stöd så kan de vända sig till destruktiva krafter.

  • Jonathan
    link
    Svenska
    32 months ago

    Såg ett intressant samtal på temat igår https://youtu.be/tKADQ5l4dFU?si=OgWEpMpskHoVpidP

    Här dras slutsatsen att det handlar mycket om hur samhället tillskriver status, och omformulera hur status tillskrivs men också om materiella villkor och ekonomisk fördelning.T.ex. att skapa utrymme för att kombinera familjeliv och arbetsliv.

    • @samuelOP
      link
      Svenska
      12 months ago

      Intressant! Ja, om status handlar om ekonomisk framgång och utbildning så fattar man att många kan bli missnöjda