fjärrinlägg från: https://feddit.nu/post/4590530

I mars 2024 hade Fediversum cirka 10 miljoner användare varav cirka 1 miljon aktiva användare per månad enligt FediDB. Flipboard hade samtidigt cirka 145 miljoner aktiva användare. Det innebär att fediversum på ett bräde fick minst 140 miljoner nya användare.

  • @samuelM
    link
    Svenska
    12 months ago

    Det här är något intressant jag tänkt skriva om någon gång.

    Anledningen till att många (inkl jag) var upprörda över att Threads skulle börja federera är dels att Meta är så stora och har maktambitioner att ta över utvecklandet av ActivityPub och köra en Embrace, Extend, Extinguish och att de har kass moderering.

    Andra stora aktörer som på ett eller annat sätt federerar utgör inte samma hot för det är inte på samma skala. Sanna sak gäller väl för övrigt bryggorna mot bluesky. Så länge bluesky inte kommer missköta sin moderering lika grovt som Meta så är problemet inte lika stort.

    • @Anders_SOPA
      link
      Svenska
      22 months ago

      Meta kan väl knappast ta över utvecklingen av AP eftersom det är W3C-standard. De kan naturligtvis gör en egen vidareutveckling men då måste koden ändå vara fri och öppen enligt de licenser som gäller. Dessutom har AP EU:s stöd och då kan knappast Meta göra så jättemycket. Så länge det bara handlar om Threads så är Threads inte heller så mycket större än Flipboard. Och modereringen och reklamen på Threads är än så länge inte som på Facebook.

      Samtidigt finns det rejäla problem med skalbarheten hos nuvarande Fediversumprogramvaror så det kan ändå bli problem om en massa Threadskonton federeras. Med Flipboard är det inte samma problem då det är en sajt med i huvudsak kvalitetsinnehåll.

      Det är också intressant att Flipboard valde att använda sig aktivt frånträde från Fediversum istället för aktivt tillträde som Automattic valde för wordpress.com. Wordpress.com har 60 miljoner bloggar. Det är väl också troligt att Automattic också använder aktivt tillträde för Tumblr.com med 300 miljoner användare när det blir dags för det. Jag tror det är nödvändigt för Fediversum att så stora aktörer gör sin sajter federerade. Med bryggor så blir det ju också aktivt tillträde. Jag kan inte följa nån på Bluesky från Mastodon om den jag vill följa inte kopplat sig till en brygga.

      Jag har en förhoppning om att det kan tvinga fram mer lättinstallerade versioner av Mastodon med flera. Precis på samma sätt som Wordpress utvecklades en gång i tiden. I konkurrens med flera andra programvaror inklusive Joomla och Drupal men även många som inte finns längre. Även Twitter och Facebook konkurrerade ut många andra programvaror.

      • @samuelM
        link
        Svenska
        32 months ago

        Nja, riktigt så enkelt är det inte tycker jag. Ja, den standarden för AP som finns nu är som den är. Men det intressanta är inte standarden utan om den följs.

        Google gjorde liknande grej med XMPP som också är en standard. De började använda det till google talk (tror jag det var) och sen började de att lägga till funktionalitet och eftersom de var den största XMPP-providern så styrde de utvecklingen. Andra fick anpassa sig om de ville fortsätta vara relevanta.

        Det är inte heller något krav på att släppa källkoden. Meta har (så vitt jag vet) utvecklat sin egen kod för att implementera AP. Öppen källkod och standarder gör saker och ting otroligt mycket mer säkert och stabilt men storföretag kan fortfarande utöva makt.

        Här är en artikel om fenomenet på wikipedia. De tar upp exempel från Microsoft och Google:

        https://en.m.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend,_and_extinguish

        Här är två artiklar om Meta och EEE:

        https://privacy.thenexus.today/embrace-extend-and-exploit/

        https://www.openrightsgroup.org/blog/meta-on-the-fediverse-thread-or-opportunity/

        Egentligen är jag positiv till att fler plattformar börjar stödja AP. Men bra om flera olika gör det samtidigt och om de på ett eller annat sätt straffas om de bryter mot standarden eller lägger på annat krafa som gör interoperabiliteten sämre.

        Visst, problemet kring moderering kvarstår och om en instans med 100 miljoner konto missköter sig så är det ett stort ingrepp för en admin att blocka den.

        Konstellationen har tagit beslut att i förebyggande syfte blocka Threads. Jag tror inte det kommer hända med Flipboard för jag tror inte deras avsikter är lika dunkla och deras track record är inte lika dåligt som Metas.

        • @Anders_SOPA
          link
          Svenska
          22 months ago

          Du har många poänger. Ja om nån utvecklar en egen kod utan att bygga på någon fri kod och öppen kod blir det förstås proprietär kod. Men om Meta utvecklar egna funktioner så innebär det ju bara att Fediversum förblir som det är utan kontakt med Threads. Precis vad som skett med Gab, Truth Social etc. Men av andra skäl.

          I huvudsak håller jag med dig men är kanske lite mindre orolig. Threads blir förmodligen nästa tjänst att använda sig av federering via AP och därefter följer sannolikt Tumblr och sen kanske också Medium.com. När Meta infört AP för Threads kommer de säkert snart också att göra det för Instagram. Facebook lär dock sannolikt dröja länge.

          • @samuelM
            link
            Svenska
            22 months ago

            Hehe, ja, jag kanske är mer orolig och nojig 😅

            Det som jag är mest orolig för är att t.ex. Meta kommer federera med AP och sen ha en riktigt bra app så fler kommer gå över till Threads antingen direkt från Mastodon eller andra fria fediversumplattformar och sen när de etablerat sig som den största spelaren i fediversum så kommer de komma med fria och öppna tillägg först, sen med tillägg som är fria och öppna men som integrerar med stängda api:er som Meta har. Och på den vägen fortsätter man. På så sätt kommer den bästa upplevelsen av fediversum då vara via Threads. Man kommer fortfarande kunna interagera med fediversum från Mastodon och andra plattformar men eftersom allt redan finns på Threads så kommer användare ännu mer dras dit och de som tidigare haft något slags ideologiskt driv för att testa mastodon kommer känna mindre lust för att testa det utan helt enkelt bara köra Threads.

            Det skulle visserligen bli ett bättre läge än vad vi historiskt har haft kring sociala medier då Big Tech-plattformarna varit i princip helt stängda. Men risken är att alternativen kvävs.

            Jag vet inte exakt hur man bäst bör agera i den här situationen. Det enda jag vet är att man bör vara på sin vakt och kritiskt granska utvecklingen.

            Google gjorde snarlik sak med Chrome. Fortfarande är basen fri i form av Chromium men Chrome har proprietära tillägg och integrationer som gör webbläsarupplevelsen bättre. Jag ser verkligen en stor risk med att Google har kontroll över utvecklingen av grunden för majoriteten av webbläsarna. Än så länge funkar det men jag är orolig.

            • @Anders_SOPA
              link
              Svenska
              22 months ago

              Som Threads fungerar nu så finns det gott om botkonton utan innehåll som bara dyker upp i flödet. Ofta med bilder på unga kvinnor. Det verkar vara botar på Instagram som skapar botar på Threads. Det är klart underlägset Mastodon idag. Men jag tror också du underskattar människor och behoven av egna rum för olika grupper och intressen. Threads kan inte fylla de behoven. Jag tror faran för den utveckling du skissar på finns men den är mycket mindre än vad den var när Facebook tog över från diverse forumsajter (Lunarstorm, Socialism.nu, Helgon, Spray, Apberget med flera).

              Facebook är en annan sak. Men Facebook lär inte bli en del av Fediversum på mycket länge. Och när det kan tänkas vara dags så har kanske varje grupp och särintresse en egen sajt i Fediversum och Facebook blir obsolet.

              Tänk om utvecklarna av Wordpress bestämmer sig för att ActivityPub ska var inbyggt i Wordpress istället för ett tillägg. Det kommer då också att bli en del av BuddyPress (grupprogram) och BBPress (forumprogram). Det blir 835 miljoner sajter med över en miljard, kanske 2 miljarder, användare.

              Jag har gått över till Firefox som ju inte bygger på Chromium utan på Gecko. Och under den tid jag funnits på Internet har den dominerande webbläsaren bytts ut flera gånger. Netscape, Internet Explorer, Chrome. Det kommer att hända igen.

              • @samuelM
                link
                Svenska
                12 months ago

                Örk för knasiga spambotkonton!

                Ja, jag vet jag är lite nojig 😅 Och jag hoppas verkligen att min noja är överdriven.

                Den som lever får se!