Jag tycker det är spännande med odling tillsammans. Det är najs med bara vanliga koloniträdgårdar men det är extra skoj med odling som verkligen syftar till att tillhandahålla mat som kan ersätta mat som annars skulle handlas.
Vad känner ni till för exempel på kollektiva odlingsprojekt där man arbetat tillsammans fr att bruka mark?
Länken går till Andelsjordbruket Rikkenstorp ekonomisk förening. Så här skriver de:
Vad är andelsjordbruk? Andelsjordbruk, eller CSA (Community Supported Agriculture) är ett direkt samarbete mellan producent och konsument. Utan mellanhänder och med en djupare mening än den rent kommersiella. Man delar på risken—blir det ett bra år får du som medlem mer grönsaker, blir det ett sämre år kan det bli lite mindre. Det är inte en vanlig prenumeration på grönsaker utan du blir medlem i andelsjordbruket, som är en ekonomisk förening, och tillsammans har vi arbetsdagar, knytkalas och skördefest!
Vet ni fler exempel? Är ni med i något kollektivt odlande?
Jag har varit och grävt en del i matparken i Uppsala. Det är ingen csa utan en tillsammansodling där medlemmarna odlar tillsammans och delar på skörden.
Jag har läst om den tror jag. Det låter riktigt najs! Vet du hur den drivs? Är det föreningsform? Är marken arrenderad av kommunen?
Hur många är engagerade i det? Det verkar riktigt najs med något sånt. Dels för att det är trevligt med arbetsgemenskap men också för att man ju kan få till mer effektiv odling och mer skörd om man samarbetar. Jag är nyfiken på att försöka få till något sådant i Stockholm. Jag bor i Bromsten i närheten av Tensta och Rinkeby. Mellan Spånga och Tensta/Rinkeby är det en trevlig cykelväg. Men det är rätt mycket onödig gräsmatta. Där hade man kunnat odla på istället. Se denna karta t.ex.
Och så här ser det ut från google street view
Här borde man ju ha odling 😄
Ja det är en förening som arrenderar kommunens mark.
Du får ta lite bilder om du sticker dit under våren 😀