Jag tycker det är spännande med odling tillsammans. Det är najs med bara vanliga koloniträdgårdar men det är extra skoj med odling som verkligen syftar till att tillhandahålla mat som kan ersätta mat som annars skulle handlas.

Vad känner ni till för exempel på kollektiva odlingsprojekt där man arbetat tillsammans fr att bruka mark?

Länken går till Andelsjordbruket Rikkenstorp ekonomisk förening. Så här skriver de:

Vad är andelsjordbruk? Andelsjordbruk, eller CSA (Community Supported Agriculture) är ett direkt samarbete mellan producent och konsument. Utan mellanhänder och med en djupare mening än den rent kommersiella. Man delar på risken—blir det ett bra år får du som medlem mer grönsaker, blir det ett sämre år kan det bli lite mindre. Det är inte en vanlig prenumeration på grönsaker utan du blir medlem i andelsjordbruket, som är en ekonomisk förening, och tillsammans har vi arbetsdagar, knytkalas och skördefest!

Vet ni fler exempel? Är ni med i något kollektivt odlande?

  • JonathanM
    link
    Svenska
    46 months ago

    Ja, Kollektivt CSA är jättespännande. Jag skulle gärna vara involverad i något sådant. Helst hade jag gjort något där folk kunde jobba sig till andelar genom att va med i arbetet som alternativ till att köpa sig till andelar. På så sätt behöver det inte bli lika mycket av en klassfråga. Hoppas hitta folk lokalt som är pepp på nått sånt speciellt eftersom det skulle va ett engagemang som inte äter tid jag redan lägger på odlandet.

    Individuellt CSA i sig kan va svårt. Vet några som lagt ner bl.a. eftersom de inte kunnat leverera den andel de tänkt sig. Samtidigt som kunderna verkat vara nöjda. Kollektivt CSA skulle ju kunna lösa detta bättre.

    Jag har också varit med i några tillsammansodlingar, mest seriös var den med grannarna det var dock lite svårt att kombinera med familjelivet. Jag tror det vore möjligt att planera på ett sånt sätt så att barnfamiljer kan delta t.ex. genom att laga mat kollektivt och tänka in aktivitet och risker som vägar och vatten i närheten.

    Matvärnsrörelsen är himla spännande också.

    https://undertallarna.se/

    • @samuelOP
      link
      Svenska
      26 months ago

      Väldigt inspirerande! Jag har tänkt flera gånger att det vore kul att besöka Skattungbyn men det har ännu inte blivit av. Hade varit lättare om man kunde få kontakt med någon privatperson man kunde hälsa på och som kunde visa en runt

  • Susanne
    link
    Svenska
    36 months ago

    Det finns ju olika former av familjeodlingar där kanske 4-5 hushåll har varsitt hus med en gårdsplätt för mindre odling men sedan har man typ åkerliknande odlingsbäddar till sånt man delar skörden på så alla hushåll får sin andel av skörden.

    Man äter maten då efter säsonger. Under sommaren frossar man i sånt man lätt odlar under sommaren. Under höst, vinter och vår äter man av grödor som tål att lagras.

    • @samuelOP
      link
      Svenska
      16 months ago

      Ja, exakt, mer sådant! Under första och andra världskriget så fanns så kallade “Victory Gardens” där man helt sonika odlade upp trädgårdar och parker.

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Victory_garden

      Finns säkert en massa samarbeten som sker utan renodlad organisationsform. Eftersom jag är lite organisationsnörd och föreningsnörd hade det varit extra kul att hitta etablerade föreningar, kooperativ, andelsjordbruk och sånt atr kunna kika på som inspiration

  • @evib
    link
    Svenska
    36 months ago

    Jag har varit och grävt en del i matparken i Uppsala. Det är ingen csa utan en tillsammansodling där medlemmarna odlar tillsammans och delar på skörden.

    • @samuelOP
      link
      Svenska
      36 months ago

      Jag har läst om den tror jag. Det låter riktigt najs! Vet du hur den drivs? Är det föreningsform? Är marken arrenderad av kommunen?

      Hur många är engagerade i det? Det verkar riktigt najs med något sånt. Dels för att det är trevligt med arbetsgemenskap men också för att man ju kan få till mer effektiv odling och mer skörd om man samarbetar. Jag är nyfiken på att försöka få till något sådant i Stockholm. Jag bor i Bromsten i närheten av Tensta och Rinkeby. Mellan Spånga och Tensta/Rinkeby är det en trevlig cykelväg. Men det är rätt mycket onödig gräsmatta. Där hade man kunnat odla på istället. Se denna karta t.ex.

      Och så här ser det ut från google street view

      Här borde man ju ha odling 😄

      • @evib
        link
        Svenska
        26 months ago

        Ja det är en förening som arrenderar kommunens mark.

        • @samuelOP
          link
          Svenska
          16 months ago

          Du får ta lite bilder om du sticker dit under våren 😀