Jag var på Cyklopen i Stockholm på anarkistiska bokmässan förra året. Mycket bra litteratur men även brädspel! Det fanns helt färdiga brädspel som alla andra. Men det fanns också några kamrater som hade gjort egna spel av papper, alltså designat spel och testade dem med andra besökare.

Jag länkar till ett inlägg om Oceania 2084. Spelytvecklaren har en kickstarter igång

Jag har skrivit några gånger att spelet är antiauktoritärt. På vilket sätt? Jo, även om spelet skapar berättelser som kan uppfattas som en serie personliga misslyckanden och en motståndsrörelses undergång (redan innan den har kommit igång), så handlar det faktiskt om att inte ge upp. Det handlar om att göra motstånd mot förtryck för att det är rätt sak att göra. Inte för att det är en kamp som går att vinna. Eftersom kampen mot förtryck är en evig strävan kommer den aldrig att ta slut. Så det är av största vikt att kämpa mot det, annars kommer vi att kastas in i en ännu värre och mindre beboelig verklighet.

Kampanjen har nu fått 30% stöd och vi är redan halvvägs genom de 30 dagarna. Spelet är en samarbetsbaserad berättarupplevelse, där en spelare spelar som de andra spelarnas tydliga antagonist. Det är ett känslomässigt spel, det är ett filosofiskt spel och det är på många sätt ett allvarligt spel. Det är ett spel

  • @ejnro
    link
    Svenska
    42 months ago

    Det finns så många rollspel som är bra på att ifrågasätta eller beskriva maktobalans. Jag är i huvudsak brädspelare, som jag tycker är sämre på att beskriva individers eller en grupps upplevelser, men bättre på att beskriva händelser eller mekansimer på makro-nivå. Det är svårt att veta vad som skulle göra ett spel socialistisk eller anarkistisk. Jag skall försöka skissa på en uppdelning härunder. Kommer säkert gå långt utanför vad som vanligtvis skulle anses vara socialistisk/anarkistisk.

    1. Spel där spelaren spelar anarkistiska/socialistiska rörelser, där man använder typiska taktiker för att uppnå typiska målsättningar som en sådan rörelse har. Till exempel Bloc by bloc.
    2. Spel baserade på anarkistisk/socialistisk teori. Till exempel A Gest of Robin Hood, som er baserad på marxistisk banditteori.
    3. Spel som omhandlar viktiga händelser i arbetarhistoria. Till exempel Red flag over Paris och Votes for Women
    4. Spel som i sin mekanik tränar en i anarkistiska/socialistiska värderingar (samarbete, solidaritet, demokrati). Till exempel samarbetsspel som Pandemic.
    5. Spel som handlar om historiska skeenden då socialistiska rörelser tog del, men som inte nödvendigvis handlar om dessa. Till exempel People power som handlar om störtande av Marcos-regimen och där fredliga demokratiaktivister båda måste samarbeta och kämpa mot den maoistiska gerillan, eller The Battle of Seattle.
    6. Spel som handlar om historiska händelser där man kan analysera dessa utifrån ett socialistisk/anarkistisk ramverk, till exempel John Company, där spelarna spelar engelska familjer som klättrar den sociala hierarkien på hemmaplan vid att kolonisera Indien.
    7. Spel som berättar dolda historier. Till exempel Molly House
    8. Spel där man får spela onda företagare, och som låter en vara en ond företagare. Till exempel Arkwright som har en mekanism för profitkvotens fallande tendens, eller nästan alla 18xx-spel där målet aldrig är att driva bra tågbolag utan att använda det som verktyg för egen plånbok, eller The Cost där man utvinner och säljer asbast.

    Det blev rörigare än jag hade tänkt, men då har jag i alla fall dumpat lite tankar någon stans.

    Vad har ni för bra exempel? Och vad tänker ni skall till för att kalla ett spel socialistisk eller anarkistisk? Skulle ni dra gränserna på ett annat sätt?

    • @samuelOP
      link
      Svenska
      22 months ago

      Riktigt många bra tips! Jag har Bloc by bloc mem det är riktigt svårt! Dina förslag på punkt 2 får jag kika vidare på!

  • @ejnro
    link
    Svenska
    32 months ago

    Just det. Fred Serval, designern av Red flag over Paris och A Gest of Robin Hood, hade i går ett panelsamtal om spel och sociala rörelser på sin YouTube-kanal tillsammans med bl.a. Alex Knight som designat Land & Freedom (spanska inbördeskriget sett från Republikanska sidan). Har inte hunnit lyssna än, men är säker på att det är intressant.

    https://www.youtube.com/live/o3mJ3Hbffko?si=sA_lwx8VvfYWjhIg

  • @ejnro
    link
    Svenska
    22 months ago

    I mina Youtube-prenumerationer i dag fick jag upp en video om Striking Flint från Hollandspiele om United Auto Workers sit-down strejk mot General Motors 1937. Detta är en av få spel jag sett hittils som handlar om facklig kamp. Det ser ut som om det är ett spel som berättar om en bestämd händelse från arbetarhistorien. Frågan är om man även kan använda den för att diskutera facklig strategi, taktik och arbetsmetod.

    Hollandspiele är en liten amerikansk förläggare som ofta ger ut intressanta spel där de som driver bolaget är tydlig placerade på vänsterkanten. Bara synd att spelen är rätt dyra och de bara har en återförsäljare i Europa.

    A Look At Striking Flint (5:38)