Varför nämna det här på en vänster-lemmy? Jo för att Gothcon inte bara är en fantastisk sak för nördar utan antagligen en av dom bästa exemplen på självorganisering och samarbete som går att få tag på. En sorts “trist anarkism” skola i miniformat.

Roll- och Brädspelskonventet är världens äldsta pågående konvent och unik i sitt slag. När folk pratar om konvent nu är det ofta en sorts företagsmässa där människor ska kränga skit - det har aldrig vart Gothcons och Svenska konvents fokus. Istället är målet att organisera en enorm händelse, varje år, med enorm budget, utan vinstkrav och med målet att alla ska kunna vara med - där allt från matlagning till städ till aktiviteter till stöd till stab är självorganiserat.

Du kan komma in gratis för att besöka eller kunna vara med och spela gratis om du tar pass (som städ, eller arrangemang eller vad det nu kan vara). Det finns noll och intet vinstintresse men samtidigt kan man driva en pryl där 2000-3000 pers dyker upp årligen på Hvidtfeldska i Göteborg, och flera sover på plats. Mat inkluderat för många.

Just nu pågår Gothcon och kommer vara öppet idag och imorrn (imorrn brukar eftermiddagen handla om att folk åker hem). Gör dig en tjänst gå dit som gäst och snacka med staben om hur det är att organisera ett sånt här jätteevent

  • @Anders_SMA
    link
    Svenska
    33 months ago

    Min son brukade ju alltid vara där förr. Men numera är hans liv under hela året att arrangera och besöka olika LARP så Gothcon betyder mindre för honom. Ett par år efter Göteborg 2001 arrangerade också Battle of Gothenburg som handla om polisen övergrepp och vårt motstånd. Och “På Hivtfeldtska bodde vi” är ju en bra film om Göteborg 20021 som handlar om de som blev instängda på den skola där Gothcon ordnas. Allt hänger ihop.

  • @samuelM
    link
    Svenska
    13 months ago

    Kul grej! Hade gärna besökt det!

    • @ohyranOP
      link
      Svenska
      33 months ago

      Det är 47’e året i år som det är - så det kommer nästa påsk igen att besöka :D

      • @samuelM
        link
        Svenska
        13 months ago

        Wow! Snacka om stabilt!

  • @ejnro
    link
    Svenska
    13 months ago

    Det är rätt heftigt hur stor del av spelhobbyn i Sverige som äger rum genom olika föreningar snarare än genom butiker.