Kan inte vår politik skapa affektioner och starka känslor?

Givetvis kan de det. Men om extremhögerns modus operandi är att förenkla komplexa relationer och företeelser så är kritiska idéers funktion den direkt motsatta. Ideologikritiska teorier som t.ex. genusteorin eller marxismens uppdrag är att genomskåda sådant som tas för givet och upplevs som naturbundet.

Givetvis är det ett mer krävande projekt än att upprepa det redan givna. Det som aldrig behöver förklaras.

Jag tror att den här logiken ligger bakom mycket av uppsvinget kring den “populistiska vänstern”.

Hur går vi vidare?

Greider avslutar sin artikel med att konstatera att:

“Inom överskådlig tid kommer sociala medier att påverka demokratin och politiken på djupet. Jag tror det är dags för vänstern och arbetarrörelsen att skapa en armé av goda nätkrigare.”

Det är givetvis så att de stora sociala medie-plattformarna kommer ha en hegemonisk roll ett bra tag framöver. Men innebär det att det strategiskt riktiga för vänstern är att organisera våra resurser för ytterligare ett smutsigt skyttegravskrig som vi omöjligen kan vinna? Jag hävdar att detta skulle vara ett stort misstag.

I skuggan av indragna presstöd, public service’s tilltagande ängslighet och extremhögerns totala hegemoni på sociala medier bör vi istället lägga all vår energi på att ta hand om de kanaler vi fortfarande äger. Samt bygga upp nya kommunikationsverktyg utifrån våra principer om social rättvisa och hållbarhet.

Jag tror att idén om en “armé av goda nätkrigare” går att rädda om vi tänker oss nätkrigaren som sabotör snarare än duellanten. Någon som istället för att kontrollera infrastrukturen (som Greider föreslår) förstör den.

  • @Anders_SA
    link
    Svenska
    24 months ago

    Mycket bra och jag är helt överens. Ska själv kommentera Greiders artikel.

  • @frikretsA
    link
    Svenska
    24 months ago

    Samtidigt som jag instämmer i kritiken, så tolkar jag ändå den här artikeln lite mer välvilligt. Uppmaningen till en konferens var ändå en utsträckt hand för vänstern att ta dessa frågor på allvar och diskutera tillsammans.

    • @samuel
      link
      Svenska
      24 months ago

      Jepp, instämmer!

      Och det tänker jag vi i Konstellationen kan vara med och göra. Just en socmed-konferens är lite övermäktigt just nu. Men just sådana initiativ vore bra. En variant är ju att få till något samtal på nästa socialistiskt forum. Men då blir det lite ytligt. Det vore ballt med en tvpdagarskonferens med föreläsningar och workshops. Om hur man kan starta en blogg, skapa ett nyhetsbrev, använda gimp för att göra delningsbilder, videoeditering, osv.

      • @frikretsA
        link
        Svenska
        2
        edit-2
        4 months ago

        Tänk vilken tillgång Greider skulle vara ändå om han med hela handen kunde börja peka på alternativ som Fediversum, nyhetsbrev, etc. Men då måste ju nätvänstern möta gammelvänstern på nåt sätt. Ett panelsamtal på Socialistisk Forum vore ju nåt att börja med som du säger.

        • @samuel
          link
          Svenska
          24 months ago

          Eller hur! Kamrat Greider finns dock på här på fedi med ett Mastodonkonto som han faktiskt postar från då och då. Men det räcker ju inte om man på allvar vill föra upp de här grejerna på agendan